Index Vakbarát Hírportál

Lehívhatnánk pénzt az IMF-től, de nem tesszük

2009.12.19. 11:04

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága 10,5 milliárd SDR összegű készenléti hitelkeretet hagyott jóvá Magyarország számára. (Az SDR egy valutakosár, amely euróból, dollárból, svájci frankból és japán jenből áll. A 10,5 milliárd SDR 12,3 milliárd eurónak felel meg, és a nagyobbik részét teszi ki az IMF, az EU és a Világbank által hazánknak összedobott 20 milliárd eurós mentőcsomagból.) A hitelkeret 2010. október 5-ig áll rendelkezésre, amelynek négy részletben közel a háromnegyede (7,6 milliárd SDR, vagyis 8,6 milliárd euró) került ezidáig lehívásra.

A hitelfelvétel feltételeit vizsgáló delegáció 2009. november 4. és 17. között tartózkodott Magyarországon. A feltételek teljesítéséről készült szakértői jelentés – amely tartalmazza a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által 2009. december 4-én aláírt szándéklevelet – alapján az IMF igazgatósága tegnapi ülésén megállapította, hogy a feltételek teljesültek és a 725,1 millió SDR összegű ötödik hitelrészlet lehívható – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A piaci finanszírozási feltételek alapján a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank az ötödik részlet lehívását nem kezdeményezi, az igénybevétel lehetősége azonban a soron következő felülvizsgálat (2010. február) jóváhagyásáig nyitva áll. A fennmaradó hitelkeretet egyenlő részletekben lehet a feltételek teljesítése esetén lehívni a hitelkeret rendelkezésre állásának időtartama alatt.



Rovatok