Index Vakbarát Hírportál

Egyre többen fizetnek bankkártyával

2010.05.05. 13:11

Az elektronikus fizetés terjedését mutatja a MasterCard Europe ma kiadott első negyedéves üzleti eredménye, amelyből kiderül: az európai fogyasztók 14,1 százalékkal többször használták fizetésre kártyájukat, mint egy évvel ezelőtt.

2010 első negyedévében Európában a MasterCard teljes dollárban számított forgalma 11,9 százalékkal nőtt; míg a kártyás vásárlások összértéke 13,1 százalékkal. Ha kisebb ütemben is, de növekedett a készpénzfelvételek száma is: itt az előző évhez képest 9,1 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke szerint a gazdasági válság hatására a fogyasztók tudatosabban költenek, és tudatosabban választják ki, hogy melyik kártyaprogramot használják.

Ma a Maestro márkajelzés összesen 303 millió kártyán szerepel. Ezt a típusú kártyát 7,1 millió európai üzletben használhatják a kártyabirtokosok, világszerte 12,3 millió elfogadóhely van.

Bár Magyarországon a bankkártyával való fizetés kultúrája még elmarad az európaitól, a trend itt is egyértelmű: míg az évtized közepén inkább készpénzfelvételre használtunk bankkártyát, ma már nálunk is a bankkártyás vásárlások túlsúlya jellemző.



Rovatok