Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a bennfentes kereskedéssel vádolt OMV-vezér pere

2011.01.26. 21:51

Az első tárgyalási napja lesz csütörtökön annak a pernek, amelyben bennfentes kereskedéssel vádolják az OMV vezérigazgatóját, Wolfgang Ruttenstorfert a Mol-részvények 2009-es eladásával összefüggésben.

Az energiaipari konszern vezetője ellen tavaly novemberben, az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) feljelentéssel végződött, több mint egy éves vizsgálata alapján emeltek vádat.

Ruttenstorfer 2009. március 23-án OMV-részvényeket vásárolt, egy héttel az előtt, hogy a vállalat bejelentette a megállapodást az OMV 20,2 százalékos Mol-részesedésének eladásáról 1,4 milliárd euróért, a piaci ár kétszereséért. Az FMA azért indított vizsgálatot, mert az OMV vezetője egy március 18-án készült, ugyancsak március 23-án megjelent interjúban még azt mondta, hogy nem áll szándékukban eladni a Mol-részvényeket. Az eladás utáni napokban 3,3 százalékkal, 24-ről 26 euróra emelkedett az OMV-részvények árfolyama.

A vezérigazgató cáfolta a vádakat. Kijelentette, hogy az interjú időpontjában még "nem indulhatott ki egy lehetséges eladásból", és hogy a részvényvásárlás egy bónuszprogram részét képezte. Hangsúlyozta azt is, hogy a program előírásai szerint a részvényeket legalább három éven át kell birtokolnia, így nem is nyerhetett volna rövid távú piaci árfolyammozgásokon. Az FMA ezzel szemben leszögezte: nem az a mérvadó, hogy nyert-e az ügyleten az igazgató, hanem az, hogy visszaélt-e bennfentes információval.

Az eddigi vizsgálat központi kérdése az volt, hogy mikor szerzett tudomást Ruttenstorfer az OMV és az orosz Szurgutnyeftyegaz közötti adásvételi tárgyalásokról. Az igazgató állítása szerint csak március 26-án kezdődtek a tárgyalások. Az FMA viszont megállapította, hogy már március 15-én létrejött egy találkozó az OMV és az orosz vállalat között. Ezen az orosz vállalat képviselői kinyilvánították, hogy érdekelné őket egy közép- vagy kelet-európai földgáz-konszernben való részvétel. Az OMV állítása szerint a Mol neve nem szerepelt ezen a találkozón.

Az ügyet elindító interjú miatt egy külön eljárásban jogerősen 20 ezer euró pénzbírságra ítélték Ruttenstorfert, aki jelenleg az alkotmánybíróság előtt készül megtámadni a döntést.



Rovatok