Index Vakbarát Hírportál

Gyárbezárásra kényszerülhet a Fiat

Index/Napi Online
2012.07.04. 15:05

Az európai autóeladások stagnálása miatt a Fiat számára feleslegessé vált egy olaszországi gyár. Nem ez az első ilyen eset, legutóbb a vállalat szicíliai üzemében volt kénytelen leállítani a gyártást – írja a Napi Gazdaság. Szakszervezeti források szerint a Fiat július végén 14 nap rendkívüli szabadságra küldi torinói központi üzemének 5 ezer alkalmazottját.

A bezárásra valószínűleg akkor fog sor kerülni, ha nem sikerül megoldást találni a konszern amerikai piacra szánt modelljeinek gyártására Olaszországban. Sergio Marchionne vezérigazgató becslése szerint az európai autóeladások még két vagy három évig is a jelenlegi alacsony szinten fognak állni. A Fiat mellett a legtöbb európai autógyár szintén érintett ebben a problémában. A Peugeot szakszervezeti források szerint a korábban bejelentett 6 ezer fő helyett 10 ezer főt lesz kénytelen elbocsátani, és bezárás fenyegeti az Opel bochumi üzemét is. A Ford kölni üzemében már április óta rövidített munkarendben dolgoznak az alkalmazottak.

Miközben Európában az autópiac forgalma az euróövezeti adósságválság fogyasztói keresletre gyakorolt hatása miatt rendkívül alacsonyan áll, addig az Egyesült Államokban a legtöbb gyártó már erőteljes emelkedéssel tudta zárni a júniusi hónapot, hasonlóan a Volkswagenhez és a távol-keleti cégek amerikai gyáraihoz.



Rovatok