Index Vakbarát Hírportál

Kiszállnak a Főgázból a németek

2013. augusztus 30., péntek 10:17

Megválik a fővárosi gázszolgáltatóban lévő részesedésétől annak német tulajdonosa, az RWE. A Főgáz csaknem 50 százalékos csomagját nem a társaság másik tulajdonosa, vagyis a főváros veszi meg. Az ügylet várhatóan még az ősz folyamán lezárul.

Úgy fest, elkezdődik a külföldi szakmai befektetők kivonulása a hazai energiaszolgáltató szektorból. Az EnergiaFocus.hu szerint ugyanis a RWE eladja részesedését a Főgázban. A híreik alapján az egyik legnagyobb német energiaipari cég vezetői nemrég a legmagasabb szinten egyeztettek az üzletrész értékesítéséről, így az ügylet várhatóan az ősz folyamán le is zárul. Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a Főgázt, ahol azonban az Indexnek azt mondták, az értesülést nem kommentálják.

Nem Tarlósék vehetik meg

A Főgázban az RWE jelenleg 49,83 százalékos tulajdonnal rendelkezik, míg a budapesti gázszolgáltató többségi tulajdonosa – 50 százalék és 1 szavazattal – maga a főváros. Ennek ellenére értesüléseink alapján nem a budapesti önkormányzat vásárolja meg a német befektető pakettjét.

Ezzel azonban az RWE nem tűnik el teljesen a magyar piacról, hiszen a német cégcsoporthoz tartozik továbbra is két áramszolgáltató, az Elmű és az ÉMÁSZ, valamint irányító befolyással rendelkezik a Mátrai Erőműben is. A Főgázból való kiszállás így egyfajta profiltisztításként is értelmezhető, hiszen az RWE idén márciusban értékesítette a Tigázban meglévő 44,2 százalékos részvénycsomagját a gázszolgáltató olasz többségi tulajdonosának, az Eninek.

Ők irányítottak

Igaz, a két ügy távolról sem egyforma, hiszen míg a Tigáz vezetésébe az RWE egyáltalán nem szólhatott bele, addig a Főgázban – a kisebbségi tulajdonosi szerepe ellenére – a társaság szakmai irányítását viszi. A Tigáz az osztalék szempontjából sem volt vonzó, mivel a szolgáltató évek óta veszteséget termel, ami a Főgázról nem mondható el.

Ugyanakkor az RWE számára jóval könnyebb a kiszállás a Főgázból, mint bármelyik másik magyarországi érdekeltségéből. A Főgáz értéke ugyanis alapjában jóval kisebb, min az Elműé vagy az ÉMÁSZ-é, ráadásul nem a teljes céget, csupán annak felét kell értékesíteni, ami a vevői oldalról jóval kisebb beruházást igényel. Másrészt a Főgáz az egyik legkevésbé problémás energiaszolgáltató, hiszen – leszámítva a Tigáz területén szerzett pár tízezer fogyasztót – ügyfelei szűk területen, sűrűn helyezkednek el. Emellett pedig még mindig a főváros rendelkezik a legjobb mutatókkal a szolgáltatási területek közül, ami a fizetési hajlandóságot illeti.

Rovatok