Index Vakbarát Hírportál

Az unió vizsgálja az E.On államosítását

2013. december 12., csütörtök 08:19

Megkezdte az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága az MSZP által az E.On-ügyben tett ­beadvány vizsgálatát – válaszolták Brüsszelből az érdeklődő Népszabadságnak.

Mesterházy Attila szocialista pártelnök néhány hete jelentette be, hogy – miután kimerítettek minden egyéb politikai és jogi lehetőséget – az Európai Bizottsághoz fordulnak az ügylettel kapcsolatban. Szerintük ugyanis azzal, hogy szerintük jóval értéken felül fizetett a ­magyar állam a gázüzletág csomagjáért, szabálytalan, tiltott állami finanszírozás történt.

Az Orbán-kormány illetékesei korábban többször is azt állították, hogy a 280 milliárdért megvett tározók értéke „egy független vagyonértékelés” szerint legalább 400 milliárd forint, vagyis a Fidesz álláspontja szerint nemhogy túlfizetés történt, de kifejezetten jó üzlet köttetett. Igaz, a vagyonértékelés részletei továbbra is üzleti titoknak minősülnek, ezért azt, hogy pontosan kik miért és mi alapján állapították meg a hivatkozott összeget, nem tudni.

Az bizonyos, hogy több energiapiaci szakértő is azt jelezte korábban, hogy a meghatározott vételár irreálisan magas. Önmagában attól, hogy az állam megvette az E.On gáznagykereskedő cégét, nem lesz olcsóbb a gáz – egy kormánydöntéssel persze az lehet, de ez működhetne állami tulajdonszerzés nélkül is –, és az ellátásbiztonság sem nő. Viszont ezentúl kénytelen lesz az állam kezében lévő MVM viselni az árszabályozás okozta veszteségeket, a hosszú távú gázszerződés előnytelen feltételei miatt pedig százmilliárdos tartozások is a nyakába szakadhatnak.

Rovatok