Index Vakbarát Hírportál

Óriási üzlet lehet ez a Molnak

2014. október 16., csütörtök 13:33

A Mol újrakezdené a tárgyalásokat a német közszolgáltató RWE olaj- és gázipari egységének (DEA) megvásárlásáról, amennyiben a cég egy orosz milliárdosnak tervezett eladása meghiúsulna - írja Napi.hu a Reutersre hivatkozva.

A Mol szóvivője csütörtökön a hírügynökséggel közölte: az ismert tény, hogy a Mol mindig is egy igéretes befektetési lehetőségként tekintett a DEA-ra.

Az RWE márciusban egyezett meg rról, hogy a DEA-t 5,1 milliárd euróért eladnák az orosz milliárdos, Michail Fridman által vezetett befektetői csoportnak, A Financial Times azonban csütörtökön úgy értesült, hogy a britek megakadályozhatják az üzletet.

Az ügyet ismerő források annak idején azt mondták, a Mol a BASF olaj- és gázüzletágával, a Wintershall-lal együtt adott be kötelező érvényű ajánlatot a DEA-ra. Az RWE nem kommentálta az értesülést, és a Wintershall sem adott még választ a Reuters megkeresésére.

A versenytársakhoz hasonlóan az RWE ezzel az eladással is mérsékelné a fukusimai atomkatasztrófát követően a német atomenergiában történt változások miatt keletkező veszteségeket.

A DEA 14 országban van jelen, összesen közel 200 olaj és gázkitermelési licensz birtokosa. A vállalat szénhidrogén kitermelése a tavalyi évben napi 80 ezer hordó körül alakult, több mint 700 millió hordónyi bizonyított készletmennyiség mellett. A DEA tavalyi évi EBITDA-ja 940 millió euró volt a Portfolio.hu szerint.

Rovatok