Index Vakbarát Hírportál

A rezsibiztos megrendszabályozza a világpiacot is

2015. január 8., csütörtök 15:10

Az idén létrejövő állami szolgáltatóval

a szabadpiacon is letörné az árakat a Fidesz,

hogy a vállalkozásokra is kiterjedhessen az akár 10 százalék közeli rezsicsökkentés – erről Németh Szilárd rezsibiztos beszélt az MTI szerint.

Majd hatékonyabb lesz az állami cég, és kész

Németh szerint ahol a vállalkozások olcsóbban jutnak energiához, ott „pörög” a gazdaság. Ezért szeretnék a „kötött piac”, a háztartásoknak biztosított egyetemes energiaszolgáltatás után a szabadpiacra is kiterjeszteni a rezsicsökkentést – folytatta –, a szabadpiaci árakat pedig az idén létrejövő állami szolgáltatóval törnék le. Ez úgy sikerülhet, ha az állami szolgáltató kisebb apparátust, kisebb „vízfejet” használ, a keletkezett hasznot pedig visszaforgatja a szolgáltatás minőségének, olcsóbbá tételének a megteremtésébe – magyarázta el mindenkinek. 

Német Szilárd most jó eséllyel butaságot beszél, a világpiaci energiaárakra még a magyarországi kétharmadnak sincs semekkora befolyása. Még akkor se, ha nem lesz lift vagy meleg víz az állami energiaszolgáltatónál.

Ugyanakkor az olaj ára  jó ideje brutálisan csökken a világpiacon, amit pár hónapos késéssel rendre követ a gázár is. Lehetséges, hogy a politikusaink ezzel terveznek majd haknizni rezsicsökkentésként, talán Németh Szilárd arra gondol, hogy mindezt a magyar kormánynak köszönje majd a teljes üzleti világ.  

Akkor viszont szomorú hírt közölt, mert a tavalyi átlagos energiaárszintekhez képest 10 százaléknál sokkal többet csökkenhet idén az átlagos olaj- és gázár, hatalmas csalódás lenne, ha ebből csak 10 százalék jutna el a magyar vállalatokhoz.

A csökkenő benzinár kárpótol az útdíjért

Erős feloldást adott az útdíjra is a rezsibiztos. Németh Szilárd arra a kérdésre, nem érez-e ellentmondás a kormányzat rezsicsökkentési intézkedései és az ezzel ellentétesen ható fizetési kötelezettség, az útdíj között, azt válaszolta, hogy nem érez ilyet.  

Egyébként pedig az autósokat szerinte kárpótolja az, hogy a benzin ára az utóbbi hónapokban 80 forinttal csökkent.

Azt is elmondta még emellé, hogy az új útdíjrendszer úgy jó, ahogy van, írja az Origo.

Az utóbbi idők eseményeit figyelembe véve persze az sem kizárt, hogy végül valami teljesen másról lesz szó, csak megint neki szóltak utoljára, mint az internetadónál

Rovatok