Index Vakbarát Hírportál

Magyarországra jöhet a BMW

2015. február 3., kedd 12:43 | aznap frissítve

Lehet, hogy az illiberális demokráciáról nem értettek egyet, de gazdasági szempontból nagyon sikeres volt Merkel német kancellár tegnapi látogatása: a Vs.hu értesülése szerint több nagy német cég magyarországi beruházásairól is megállapodtak hétfőn.

A Siemens beszáll a Paksi Atomerőmű menedzsmentjébe, és részt vesz Paks 2 megépítésében, a BMW pedig magyarországi üzem építésén gondolkodik, bár még nincs terv, hogy hol. Az is biztosnak tűnik, hogy a Mercedes is új gyárat épít a mostani mellé Kecskeméten, amiben egy új modellt gyárt majd.

A Vs.hu úgy tudja, hogy valószínűleg a magyar hadseregnek és rendőrségnek szánt 30 új helikoptert is a német–francia Airbus Helicopters adhatja majd, amire 172 milliárd forintot szán a Honvédelmi Minisztérium, és amiben az Airbus az amerikai Sikoskyval és az olasz–brit Agusta Westlanddal versenyez.

Arról is megállapodás született a legmagasabb szinten, hogy a magyar állam 50 százalékos tulajdont szerezne a Mártai Erőműben, aminek most a német RWE a többségi tulajdonosa, a magyar államnak pedig 26 százalékos része van.

Merkel Budapesten tárgyalt német cégek képviselőivel, de a találkozót szervező Német‐Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője, Dirk Wölfer az Indexnek azt mondta, ezekről a konkrét beruházásokról ott nem volt szó. Wölfer nem tudta megerősíteni a BMW beruházásairól szóló híreket és azt mondta, az autógyár képviselői nem is voltak jelen. Az kamarával a kancellár inkább általános kérdésekről, a magyar üzleti környezetről beszélt, egyes cégek üzleteiről nem. 

Megkerestük a német BMW-t, a cég szóvivőjének a válaszára várunk. 

Rovatok