Index Vakbarát Hírportál

Újraindult az ukrán gázimport Lengyelország felől

2015. február 12., csütörtök 17:44

Szerdán újraindult a földgáz exportja Ukrajnába Lengyelországon keresztül, miután Ukrajna kérésére az év elején leállították az energiahordozó továbbítását - jelentette be a Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető az MTI szerint.

A Hermanowicén áthaladó vezeték nem számít nagynak, évente 1,5 milliárd köbméter gázt lehet továbbítani ezen keresztül.

A lengyel cég januárban azzal magyarázta a leállást, hogy nem kötött le kapacitást az az ukrán vállalat, amellyel addig kapcsolatban álltak. A kétoldalú szerződés erre egyébként lehetőséget ad, és már korábban is volt példa arra, hogy ideiglenesen szünetelt a gáztovábbítás Ukrajnába.

Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat egyik vezetője a múlt hét végén már jelezte, hogy megállapodtak a lengyel féllel "egy nem túl nagy mennyiségű földgáz behozataláról", és a szükséges technikai előkészület után az import a közeli napokban elindulhat Lengyelországon át.

Csökkentik az orosz függést

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter. Tavaly a gázszükséglet 46 százalékát fedezték importból, míg az előző évben 55 százalékát. Az Oroszországból importált földgáz mennyisége tavaly 43,8 százalékkal 14,5 milliárd köbméterre csökkent, míg a más európai országokból beszerzett gáz mennyisége 240 százalékkal 5 milliárd köbméterre emelkedett.

Ukrajna igyekszik alternatív energiaforrásokat találni az Oroszországból érkező földgáz helyettesítésére, és 2014-ben kezdett nagy mennyiségben földgázt importálni Európából Szlovákián, Magyarországon és Lengyelországon keresztül.

A Gaz System és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó tavaly december közepén írt alá megállapodást egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építéséről. A várhatóan 2016-ban már működő vezeték megépítéséhez ukrán részről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnek pénzügyi segítséget. Ha tényleg meg is épül, az új vezetékkel napi 80 millió köbméterre bővülhet Ukrajna gázbehozatala Lengyelország felől.

Rovatok