Index Vakbarát Hírportál

Mégis bízik az MVM Paks 2-ben

2016. május 30., hétfő 14:45

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy az MVM nem áll ki Paks II. mellett. A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy az állami tulajdonú villamos művek - a paksi atomerőmű üzemeltetője - nem számít olyan árakra az áram piacán, ami mellett a paksi projekt megtérülne.

Az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az MVM Csoport új stratégiájának bemutatásakor a vállalat piaci várakozásait és az arra adandó válaszokat foglalta össze, hangsúlyozottan a 2016-2020 közötti időszakra. Paks II. belépése pedig a jelenlegi tervek szerint ezután következik be.

A közlemény szerint az MVM egyik vezetője sem beszélt 2020 utánra vonatkozó becslésről az áram árával kapcsolatban, a 2016-2020 közötti időszakra, illetve a Paks II. beruházás megvalósulását követő időszakra vonatkozó áramár-becslések érdemben nem összevethetőek.

A közleményben felidézték, az MVM Csoport május 25-én bemutatott stratégiájában kiemelt szerepet játszik a nukleáris energia. Az MVM jövőképe szerint a társaságcsoportnak fenntarthatóan, alacsony karbon intenzitású villamosenergia-termelési alapokon kell működnie, aminek fontos része a nukleáris alapú termelés is.

Az MVM egyetért a Nemzetközi Energia Ügynökséggel, amelynek elemzése szerint a klímavédelmi célok nem teljesíthetők nukleáris termelési kapacitások nélkül. Az MVM Csoport számára kiemelt jelentőségű Magyarország ellátásbiztonsága, amely nukleáris kapacitások nélkül nem biztosítható - áll a közleményben.

Rovatok