Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz gázáremelés

2016. július 21., csütörtök 09:04

Júliusban bő tíz százalékkal drágábban érkezik Magyarországra az orosz gáz, mint júniusban, augusztusban pedig várhatóan még tovább is fog drágulni, írja a Világgazdaság

Az importárat összetevő két tényező mindegyike emelkedett ugyanis. Egyrészt nőtt az európai piaci ár, amit a holland energiatőzsde jegyzései mentén számolnak ki. Másrészt a hosszú távú orosz importszerződések ára is beleszámít, ez is emelkedett.

Szóval alapvetően azok kereskedők járhattak jobban, akik betáraztak korábban földgázból. A Magyar Földgázkereskedő mondjuk nem pont ilyen volt, ugyanis ők a drágulással párhuzamosan bővítették a készleteiket.

Az import drágulása egyébként nem valószínű, hogy bármiféle észrevehető lakossági gázáremeléshez vezetne most. Egyrészt a végfelhasználói árnak a termékár nagyjából felét teszi csak ki. Másrészt a lakosság nem csak a közvetlenül előtte vett importgázból kap, hanem mindig a hozzáférhető legolcsóbb gázból, ami lehet a hazai termelésű vagy a korábban betározott is.   

Szóval a hazai árképzés nem közvetíti közvetlenül és azonnal a piaci hatásokat. Ezért nem estek például annyira tavaly az árak, amikor éppenséggel eshettek volna.

Rovatok