Index Vakbarát Hírportál

Finnországban egyelőre nem kap engedélyt a Roszatom erőműve

2017. szeptember 20., szerda 14:12

A finn állam nukleáris ügynöksége (STUK) elégedetlen a Roszatom terveivel, és ezért egyelőre nem adott engedélyt egy ugyanolyan típusú atomerőmű megépítésére, amiből Pakson kettőt is terveznek – írja a 444.hu.

A Hanhikivi nevű projekt elvileg jobban áll, mint a paksi, ugyanis már 2010-ben döntöttek a megépítéséről, de ehhez képest a beruházást bonyolító Fennovoima nevű, 34 százalékban az orosz állami Roszatom tulajdonában lévő cég most bejelentette, hogy ahhoz képest, hogy 2018-ban már el akarták kezdeni az építkezést, csak 2019-re kaphatják meg az engedélyeket.

A STUK bejelentette, hogy érdemben vizsgálni sem tudja a Hanhikivi erőmű dokumentációját, mert "hiányos vagy silány minőségű" terveket kaptak csupán. Magyarországon az Országos Atomenergia Hivatal egy tavaly novemberben elfogadott törvény alapján nem tudna ilyen döntést hozni, ugyanis a törvény értelmébe épülő atomerőművek esetében el lehet térni a hatósági engedélyektől, ha a kormány úgy határoz.

A finnországi erőművet eredetileg 2020-ra akarták volna befejezni, de a csúszás miatt most úgy néz ki éppen, hogy csak 2025-re készület el az erőmű. A paksi erőmű jelenleg két éves csúszásban van, viszont a magyar szerződés abban eltér a finntől, hogy Magyarországnak 2026. március 15-től mindenképpen törlesztenie kell az orosz hitelt, akkor is, ha addigra nem lesz kész az erőmű. Emiatt a magyar kormánynak az az érdeke, hogy az erőmű minél előbb elkészüljön, és már termeljen, amikor már el kell kezdeni a törlesztést.

A finn erőmű esetében csak akkora arányban hitelez az orosz állam, amekkorában a Roszatom tulajdonos lesz, így mivel az oroszok a saját cégüknek adnak hitelt, a finn kormánynak nem kell sietnie a projekttel.

Magyarországon még hivatalos szakmai kifogás sem hangzott el a tervekről, a finnek által kiszúrt problémákhoz hasonlóakat itthon nem találtak. Szijjártó Péter külügyminiszter Putyin orosz elnök augusztusi budapesti látogatása után azt mondta, 2018 januárjában az építkezés biztosan elkezdődik.

Rovatok