Index Vakbarát Hírportál

200 ezer olyan kéményt találtak, amit soha nem ellenőriztek még

2017. december 6., szerda 12:13

A katasztrófavédelem kéményseprői eredetileg 1,8 millió kémény ellenőrzését tervezték az idén, de ehhez képest találtak már nagyjából 200 ezer olyan kéményt ellenőriztek pluszban, amik eddig semmilyen nyilvántartásban nem szerepeltek, és ezeket feltehetően még soha senki nem vizsgálta meg – írja a Hvg.hu.

A legtöbb ilyen kéményt Pest megyében találták a kéményseprők, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében is sok ellenőrizetlen kémény van. A katasztrófavédelem a hozzájuk tartozó települések többségében már december elejére befejezte a sormunka szerinti ellenőrzéseket, de tíz megyében már csak jövőre fognak ellenőrizni. Jelenleg nagyjából még 400 olyan település van az országban, ahol még folyamatban vannak az ellenőrzések, vagy a napokban kezdődnek meg.

A csúszást a katasztrófavédelem azzal indokolja, hogy sokkal több kéményt ellenőriztek, mint amennyinek a létezéséről tudni lehetett. A katasztrófavédelem összesen 2582 településen ellenőrzi a kéményeket: erről térkép is készült, amin települési bontásban kikeresheti mindenki, hogy a saját lakhelyén melyik szervezet fogja megvizsgálni a kéményeket.

A parlament nemrég eltörölte a kötelező kéményellenőrzést, a jelenlegi ellenőrzések még kötelező alapon mennek, de ezt követőena családi házak esetében a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra.

Rovatok