Index Vakbarát Hírportál

Negyedével kevesebb gáz jött Ukrajnából az osztrák gázrobbanás miatt

2017. december 13., szerda 12:19

A legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon kedden történt robbanás miatt 23 százalékkal, napi csaknem 200 millió köbméterrel esett vissza az Ukrajnán keresztül Szlovákiába szállított orosz földgáz mennyisége - ezt közölte szerdán Makszim Biljavszkij, az kijevi energetikai miniszter tanácsadója az UNIAN ukrán hírügynökséggel.

A szlovák határhoz közeli, baumgarteni gázelosztó terminálon kedd délelőtt történt robbanás, a rendőrség közlése szerint műszaki meghibásodás miatt. A balesetben egy ember meghalt, 21-en megsérültek. A hálózatot üzemeltető Gas Connect Austria vezetője szerint azóta helyreállították a tranzitvezetékeket, így azok újra teljes kapacitáson működnek.

Biljavszij azt mondta, amint hivatalos értesítést kapnak az európai partnerektől a gázszállítás helyreállításának lehetőségéről, Ukrajna továbbítani fogja a megrendelt mennyiséget. Az Oroszországból érkező földgáz Ukrajnán és Szlovákián keresztül jut el a robbanás sújtotta ausztriai gázelosztóhoz, ahonnan Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba is szállítanak belőle tovább.

Rovatok