Index Vakbarát Hírportál

Nagy pert nyert az ukrán gázvállalat a Gazprom ellen

2017. december 22., péntek 16:44

Jogerősen nyert az ukrán gázcég, a Naftohaz a Gazprommal szembeni óriási perében. A stockholmi döntőbíróság szerint a Naftohaznak volt igaza, akik így állításuk szerint több mint 75 milliárd dollárt (forintban 19,75 ezer milliárdot) nyertek, írja az MTI. 

A döntés nyomán egyrészt 2014 második negyedében az Ukrajna által Oroszországtól vásárolt gáz árát 27,4 százalékkal, azaz ezer köbméterenként 485 dollárról 352 dollárra csökkenteni kell. Másrészt megerősítették egy korábbi határozatukat, helyt adtak az ukránok panaszának, hiába kötöttek hosszú távú szerződést 2009-ben a Gazprommal, nem kell évi 52 milliárd köbméter gázt mindenképp megvenniük tőlük. 

Ezt az úgynevezett take-or-pay (vidd vagy fizess) rendszert sajnos mi is jól ismerhetjük, eszerint az át nem vett mennyiség után büntetést kéne fizetnie a vevőnek. Csak ez döntés önmagában 56 milliárd dolláros nyereséget jelent Ukrajnának a Naftohaz közleménye szerint.

Ukrajna 2016 eleje óta egyáltalán nem vesz gázt Oroszországtól, a két ország viszonya nehezen lehetne feszültebb ugyanis, mióta az utóbbi megszállta a krími területeket. Saját forrásból és nyugat felől pótolják a szükséges gázt, utóbbinak az az érdekessége, hogy az is orosz gáz, csak azt már más európai országoktól veszik. A bíróság ugyanitt kimondta, hogy jogtalan az oroszok ezt megakadályozni kívánó szabályozása, ami szerint nem lehet tovább exportálni a tőlük vett gázt.   

Van még vitája a két félnek a stockholmi bíróságon, Ukrajna ugyanis nem teljesíti a korábbi szerződéses tranzitkötelezettségeit se. Itt a Naftohaz 12,3 milliárd dollárt követel a Grazpromtól, a Gazprom pedig inkább 7 millió dollárt kérne az ukránoktól. Az ügyben februárra lehet döntés. Ukrajna tranzithálózaton belüli szerepéről például itt olvashatott

Rovatok