Index Vakbarát Hírportál

Kamu a lakásfelújításra felvehető állami ingyenmilliókról szóló hír

2018. szeptember 10., hétfő 13:43

Több kamuhíroldalon is megjelent mostanában, hogy gyakorlatilag bárki kaphat az államtól pár millió forintot lakásfelújításra. Az interneten terjedő álhír alapja egy iparági lobbiszervezet javaslatcsomaga, amiből sosem lett törvény - derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleményéből.

A Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a Magyar Építőanyag és Építési termék Szövetség készítette 2016 végén, de a javaslatcsomagról kormányzati döntés nem született. Az álhírek ennek ellenére úgy mutatják ezt be, mintha egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatról lenne szó.

A MEHI elhatárolódik a hír terjesztőitől, és kijelenti, hogy a szervezetnek tulajdonított nyilatkozat is hazugság. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt saját olvasottságuk és népszerűségük növelése érdekében. A MEHI mindenkitől azt kéri, hogy ne terjesszék tovább a hírt, mindig ellenőrizzék a híreket terjesztő oldalak és közösségi profilok forrását, impresszumát.

Rovatok