Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó pénteken tárgyal a horvát LNG-terminálról

2019. április 9., kedd 08:40

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Index.hu kérdésére megerősítette: a kormány tárgyal arról, hogy részben finanszírozná a horvátországi Krk-szigetre tervezett LNG-terminált. 

Mint az hétfőn hírül adtuk: Tomislav Ćorić horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter elmondása szerint tárgyalások folytatnak a magyar kormánnyal arról, hogy a magyar fél megvenné az Egyesült Államokból érkező cseppfolyósított földgáz befogadására alkalmas terminál 25 százalékát.

A KKM kedden reggel az Indexnek megerősítette, hogy „a horvátországi Krk-szigetén létesítendő LNG-terminál megvalósításában való esetleges magyar szerepvállalást érintően tárgyalásokat folytat a horvát féllel”. Mint írják:

Magyarország és a régió energiabiztonsága szempontjából komoly előrelépést jelentene, ha déli irányból is lehetőségünk nyílna földgáz beszerzésére annak nyomán, hogy az Európai Unió és a horvát kormány finanszírozási intézkedéseit követően megszületett a projekt megvalósítását megerősítő beruházási döntés.

Pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen találkozik Tomislav Ćorić horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszterrel Dubrovnikban. 

Rovatok