Index Vakbarát Hírportál

Csütörtökre halasztották az olajárakat meghatározó tárgyalást

2020. április 5., vasárnap 09:53

Hétfőről csütörtökre halasztották a világ legnagyobb olajexportáló országait tömörítő OPEC+ csoport videokonferenciáját a termeléscsökkentésről, mivel a világ két legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia és Oroszország egyelőre egymást hibáztatja az olajár elmúlt hetekben tapasztalt zuhanásáér - írja az MTI. 

Mint arról korábban írtunk, március elején a 2008-as válság óta nem látott szintre esett a kőolaj világpiaci ára, egyrészt a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés miatt, de azért is, mert az OPEC+, vagyis a nemzetközi olajipari kartell, az OPEC, és más nagy olajkitermelő országok, köztük Oroszország közötti március 6-i tárgyalásokon nem sikerült megállapodni a kitermelés csökkentéséről. Ezt az alkalmat a legnagyobb kitermelőnek számító Szaúd-Arábia arra igyekezett felhasználni, hogy az olajkitermelés felpörgetésével, így a világpiaci ár jelentős csökkentésével igyekezzen ártani versenytársainak, elsősorban Oroszországnak és az Egyesült Államoknak. Az emögött húzódó gazdasági és hatalmi logikát a Hol a Pénz? podcast adásában beszéltük át. 

Csütörtökön árrobbanást váltott ki a piacon Donald Trump amerikai elnök azzal a kijelentéssel, hogy nyélbe ütött egy kitermelés-csökkentési megállapodást Szaúd-Arábia és Oroszország között. Trump 10-15 millió hordós csökkentésről beszélt, ami a globális kínálat 10-15 százalékának felel meg. Ahogy viszont az Index Pénz Beszél rovatába Kovács Krisztián, a Concorde értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatója megírta, Valójában Oroszország és Szaúd-Arábia érdeke is az, hogy a válságot kihasználva az amerikai palaolaj-kitermelést próbálják tönkre tenni, és ezzel megakadályozni az Egyesült Államokat, hogy komoly olajexportőrré váljon. 

Csütörtökön az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 21 százalékos, a nyugati féltekén irányadó WTI ára pedig 24,7 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken folytatódott a trend, a befektetők derűlátására a Brent további 13,9 százalékkal, a WTI pedig 11,93 százalékkal drágul. A héten a Brent ára 36,8 százalékkal, a WTI ára pedig 31,8 százalékkal nőtt. A hetet a Brent 34,11 dolláron, a WTI 28,34 dolláron zárta.

A Brent ára 65,6 százalékkal, a WTI ára pedig 66,5 százalékkal csökkent az első negyedévben. Csak márciusban a Brent hordónkénti ára 54 százalékkal, a WTI-é pedig 55 százalékkal zuhant.

Rovatok