Index Vakbarát Hírportál

Egymillió magyar dolgozik Angliában?

2014.06.09. 14:24

Az állítás: Egymillió magyar fizet Angliában TB-járulékot, és 1,4 millió magyarnak van brit TB-száma.

A tények: A nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján nagyon valószínűtlen, hogy egymillióan dolgoznak Angliában. Brit TB-számot 2002-óta körülbelül 150 ezren kértek, alig több mint tizedannyian, mint amiről az állítás szól.

Az értékelés: Valószínűleg nem igaz.

Hír3.hu írta meg egy névtelen forrásra hivatkozva, hogy 1,4 millió magyarnak van brit TB-száma (National Insurance Number), közülük idén márciusban 1 021 711 ember fizetett TB-járulékot. A forrásról annyit lehet tudni, hogy már két éve a londoni munkaügyi központban, a Jobcentre Plusban dolgozik ügyintézőként és magyar.

 

A nyilvánosan hozzáférhető angol kormányzati adatok szerint tényleg meredeken emelkedik azoknak a magyaroknak a száma, akik angol TB-számot igényelnek, de 2002-óta összesen csak körülbelül 150 ezren igényeltek ilyen számot.

A brit Department of Work and Pension statisztika alapján 2004-es EU-csatlakozás előtt sokkal kevesebben mentek Angliába, tehát nem valószínű, hogy előtte már többszázezren igényeltek volna brit TB-azonosítót. A Hír3 szerint a társadalombiztosítási szám nem csak a munkavállaláshoz szükséges, annak is igényelnie kell, aki tanulmányi támogatást szeretne kapni.

Matolcsy György tavaly év elején a magyar nagykövetségek becsléseire hivatkozva azt mondta, hogy 300 ezren dolgozhatnak az Egyesült Királyságban. Nehéz konkrét számokat mondani az elvándorlással kapcsolatban, de a hivatalos statisztika alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy az 1,4 millió TB-szám túlzó.

Megkerestük a Hír3-at, illetve közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a brit Department of Work and Pensionhöz is. A kivándorlásról itt és itt olvashat részletes elemzést.



Rovatok