Index Vakbarát Hírportál

Úgy néz ki, összeszedi magát az építőipar

2017. március 16., csütörtök 10:49

Éves szinten 18,5 százalékkal bővült januárban az építőipar termelése, ami kiemelkedő teljesítménynek számít, ugyanakkor az adatot részben a nagyon gyenge tavalyi teljesítmény magyarázza, amit az EU-s pénzek kiesése okozott. Mindenesetre a KSH friss adatai alapján decemberhez képest 4,6 százalékkal nőtt az iparág teljesítménye, ami arra utal, hogy az építőipar kezdi összeszedni magát a tavalyi mélyrepülés után.

Az építőiparon belül a KSH két aliparágat különböztet meg: ezek közül az épületek építése 32,8 százalékkal bővült, ami elsősorban ipari épületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények (pl. autópályák, stb.) építése 3 százalékkal csökkent.

Bizakodásra ad okot, hogy a megkötött új szerződések volumene 211,8 százakkal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 287,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 152,7 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene január végén 122,8 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké – a januári nagy értékű új szerződéseknek köszönhetően – 43,6, az egyéb építményeké 218,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Rovatok