Index Vakbarát Hírportál

Összecsap a kormány az önkormányzattal Veresegyházon

2017. augusztus 1., kedd 06:54

Fura helyzetbe került Veresegyház, hiszen miközben a kormány épp minden eszközzel, többek közt csokkal és adókedvezményekkel nyomatná az építőipart, és az új alkásokat, ott az önkormányzat

épp elég komoly, félmilliós új adót

próbál kivetni az új lakást vásárlókra, írja az Mfor.hu.

Kell a pénz

Pásztor Béla polgármester úgy látta, hogy rengeteg társasház épül náluk, az önkormányzatnak viszont nem juttat elég pénzt az állam az alapvető feladatainak ellátására. Pontosabban a "kötelező feladatok" ellátására, az intézményeik és az infrastruktúrájuk fenntartására kell a pluszpénz, ami ezzel a rendelettel 3-400 millió forintot jelentene szerintük a városnak.

Ez egy egyszeri, félmilliós adó lenne, amit magánszemélyeknek kéne fizetniük az új, ottani lakásuk után, a kötelezettség pedig nagyjából a használatbavétel napján keletkezne.  Ezt persze átvállalhatja bárki, mondjuk az ingatlanfejlesztő is, ha nagyon szeretné, az a lényeg, hogy fizessenek.

A kormányhivatal gyorsan visszavonatná

Az eredeti tervek még márciusban születtek meg, viszont még mindig nem jutottak dűlőre, a megyei kormányhivatal ugyanis nem örült ennek az ötletnek. Ugyanazt ugyanis nem lehet kétszer megadóztatni, és az új lakásokra pedig egyszer már fizetnek építményadót is az érintettek. Ezért kérték, hogy 30 napon belül vonja vissza Veresegyház ezt az ötletét. 

Az önkormányzat viszont úgy hidalná át ezt a problémát, hogy amikor az odaköltöző kifizeti a félmilliót, akkor abban évben nem kell befizetnie a kommunális és az építményadót, és szerintük ők döntik el, hogy melyik fajta adójukra kötelezik az érintetteket. 

Az ügy még jó eséllyel közel sem zárult le, az önkormányzat múlt heti rendkívüli ülésén is téma volt, aminek még nem nyilvános a jegyzőkönyve, a lap kérdéseire pedig még nem válaszoltak.

Rovatok