Index Vakbarát Hírportál

Kisbefektetőket szedne össze a BIF

2017. augusztus 18., péntek 09:44

A Schmidt Mária és családja által szerencsésen megszerzett Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) átalakulna szabályozott ingatlanbefektetési társasággá, írja a Magyar Nemzet. Ez azért lenne előnyös a cégnek, mert az ilyen vállalkozásoknak nem kell sem társasági adót, sem iparűzési adót fizetniük a jövőben. 

A tavaly 2,6 milliárdos árbevétel mellett 1,2 milliárdos nyereséget produkáló cégnek viszont ehhez pár feltételt még meg kellene ugornia. Az egyik legérdekesebb ezek közül, hogy a tulajdon 25 százalékának olyan kisbefektetők tulajdonában kell állnia, akiknek részesedése egyenként kevesebb mint 5 százalék. 

Ez most nem igazán van így, a cég 71 százaléka a Terror Háza főigazgatójáé, illetve gyerekeié, az LMP-s Ungár Péteré és testvéréé, Ungár Annáé, és ők várhatóan ragaszkodni is fognak ehhez a vagyonhoz. Nagyjából a cég hatoda pedig a család gyakori üzleti partneréé, Horváth Lászlóé.

Mindez azt jelenti, hogy most fordított folyamatot kell lejátszaniuk, mint amikor arrébb tették a korábbi nagy tulajdonost, a Fidesznél látványosan kegyvesztetté vált Spéder Zoltánt.  Azaz papíron csökkennie kellene a Schmidt-csapat befolyásának, ezt pedig a lap szerint várhatóan új részvények kibocsátásával fog járni. 

Rovatok