Index Vakbarát Hírportál

266 milliárdja van, semmit nem tudunk róla

2013. december 19., csütörtök 16:40 | aznap frissítve

Céginfo.hu elkészítette az újonnan alakult és legtőkeerősebb cégek toplistáját. Itt van a 2013-as. 

Vállalat neve   Alapításkori jegyzett tőke, Mrd Ft  
West End Magyarország Zrt.   8,00
Duna Takarékbank Zrt.   2,74
Thai President Foods (Hungary) Kft.   2,35
3 Lánc Hotels Kft.   2,18

Idén november végéig összesen közel 30 ezer vállalkozás kezdte meg a működését. Ez kb. kétezerrel kevesebb, mint tavaly az első tizenegy hónapban.

Ennél drasztikusabban csökkent a vállalatokba befektetett tőke: tavaly 11 hónap alatt húsznál több olyan vállalatot alapítottak, amely jegyzett tőkéje eléri az egymilliárd forintot, idén csak tízet. Tízmilliárd fölötti tőkéjű társaság idén nem is alakult.

Az állam nyomta fel a tavalyi számokat

Igaz, a tavalyi nagy tőkéjű cégalapításokat részben állami tulajdonú vállalatok jelentették. Például a múlt évben hozták létre az állami mobilszolgáltatónak szánt MPVI Mobil Zrt.-t 14,6 milliárd forintos jegyzett tőkével, az állami energetikai vállalat, az MVM távközlési cégét, az MVM Net Zrt.-t 25,1 milliárdos tőkével, valamint regionális közlekedési központokat, cégenként 9-10 milliárdos tőkékkel.

Ilyen állami cégalapítások idén nem voltak – tény viszont az is, hogy a múlt évi rangsor első öt helyezettjéből négyet magántulajdonosok hoztak létre, és csak egyben volt állami érdekeltség.

Legnagyobb tőkéjű cégek, 2012

Vállalat neve Alapításkori jegyzett tőke, Mrd Ft
3SZV Zrt. 266,00
HHolding Hungary Zrt. 55,40
Gaudium Invest Zrt. 43,05
MVM Net Zrt. 25,14
Granit Invest Kft. 16,59
MPVI Mobil Zrt. 14,61
Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 10,95
Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. 10,26
DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. 9,49
ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. 9,40

A gamási cégcsoda?

A lista első helyén nemcsak 2012, de az elmúlt öt év legnagyobb tőkéjével alapított társasága áll: ez a tavaly nyáron bejegyzett 3SZV Alternatív Energetikai, Műszén-kémiai Termékgyártó és Kutatás-fejlesztési Zrt., amit a Céginfo.hu adatai szerint 266 milliárd 2 millió forintnyi jegyzett tőkével hoztak létre.

Ez a hatalmas összeg nem készpénzt jelent, a cég mérlegében ugyanis 'immateriális eszköként' szerepel. A cég tőkéje 500 ezer forint összesen. A 266 milliárd forintnyi érték jelenthet valamilyen jogot, földtulajdont (bár ez sem valószínű, ehhez nagyjából egész Somogy megye a vállalkozásé kellene legyen), valamilyen találmányt vagy szabadalmat, amit a tulajdonos ennyire árazott be. 

Hogy ez milyen hatalmas összeg, azt jól érzékelteti az a tény, hogy a Mol jegyzett tőkéje nagyjából százmilliárd forint. A fő tevékenysége szerint szerves vegyi alapanyag gyártásával foglalkozó 3SZV Zrt. székhelye egy hétszáz fős Somogy megyei község, Gamás külterületén van. A vállalat egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője egy fővárosi lakcímű magánszemély, akinek más üzleti érdekeltségéről nem tudni, a társaság a múlt évben érdemi tevékenységet nem végzett.  

Rovatok