Index Vakbarát Hírportál

Rémálom az ingatlanadó bevezetése

2009. április 22., szerda 09:21 | aznap frissítve

A legújabb kormányzati csomag egyetlen érdeme a kiadáscsökkentés: hozzá mertek nyúlni eddig tabuként kezelt jóléti kiadásokhoz - mondta a BDO Forte adópartnere. Gerendy Zoltán szerint az adócsomag ehhez képest jelentéktelen, mert nem lesz versenyképesebb a magyar adórendszer, és az olyan elemek, mint az ingatlanadó is csak arra lesz jó, hogy "izgalomban tartsák az embereket".

Iránynak nem rossz Bajnai Gordon programja - mondta az Infó rádiónak nyilatkozva az BDO Forte adópartnere. Gerendy Zoltán szerint mindenképpen jó a kiadáscsökkentés, de tény, hogy azt a szükség hozta magával, nem volt más választási lehetősége a kormánynak.

Gerendy értékelendőnek tartja, hogy a csomag végre hozzá mert nyúlni olyan tabunak tartott jóléti kiadásokhoz, mint a 13. havi juttatáscsomag, amelynek eltörlésének "már itt volt az ideje". A szakértő ugyanakkor nem tudja elképzelni, hogy egy olyan világgazdasági helyzetben, ahol a nemzetgazdaságok 5-6 százalékkal esnek vissza, a kormányok a költségvetés kiadásait legalább ennyire, de inkább ennél nagyobb mértékben ne vágnák vissza az egyensúly érdekében.

Az adórendszeri átalakításokról úgy véli: a most bejelentett lépések nem adnak lehetőséget nagy adómegtakarításokra és a versenyhelyzetet is csak részben javítják. Még messze vagyunk attól, hogy érdemi adócsökkentésről lehessen beszélni - hangsúlyozta Gerendy Zoltán, aki azonban az ingatlanadó bevezetését "rémálomnak" tartaná ebben a gazdasági helyzetben.

Az ingatlanadó marginális, de tökéletesen alkalmas arra, hogy a lakosságot állandó izgalomba tartsa. Behajtása és mértéke azonban annyira minimális lesz, hogy még a behajtására fordított költséget sem fogja behozni - tette hozzá.

Rovatok