Index Vakbarát Hírportál

Bajnai: A vagyonadó igazságos és vállalható

2009. május 21., csütörtök 22:54 | aznap frissítve

A kormányfő szerint ebből az adónemből 40-50 milliárd folyhat be, és minden fillért az szja-csökkentésre fordítanak. Bajnait az EP-választás eredménye sem fogja elbizonytalanítani.

Bajnai Gordon szerint Magyarországon az emberek félnek az ingatlanadótól, de nagyon sokan megnyugodhatnak, mert a kormány olyan vagyonadót vezet be, amely lakosság 95 százalékát nem terheli majd. Erről a miniszterelnök a Magyar Televízió Este című műsorában beszélt csütörtökön.

Arra a kérdésre, hogy ezt így - figyelembe véve a politikai hullámverést is - megéri-e bevezetni, úgy válaszolt: le kell bontani az évtizedes tabukat a politikai életben, mert az országban éppen ezek miatt nem lehetett haladni az elmúlt években.

Kaphatnak könnyítéseket

Bajnai Gordon kiemelte: a vagyonadó tervezett formája igazságos és vállalható. Ezt azzal indokolta, hogy a legvagyonosabb réteg részt vesz a válság megoldásában, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a nagycsaládosok pedig kaphatnak könnyítéseket.

A miniszterelnök úgy látja: legalább három csoportba sorolhatók azok, akiknek 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlana van.

Az egyik csoport az, akik kemény munkával, sikerrel, tehetséggel szerezték vagyonukat. Rájuk vonatkozóan azt mondta: ha tisztességesen és becsületesen adóznak, akkor a most meghirdetett változásokkal sokkal többet fognak nyerni, mint amennyibe nekik a vagyonadó kerül.

Másik csoportba sorolta azokat, akik minimálbéren jelentik be magukat, de sokszor 50-100 millió forintos villákban laknak és nagyértékű autókkal járnak. Véleménye szerint ők irritálják a társadalmat, de ezt csökkentheti a vagyonadó bevezetése, mert az csökkenti az igazságtalanságokat.

Bajnai Gordon kitért arra: a harmadik csoportba a nyugdíjasok, a munkanélküliek, nagycsaládosok és az egyedi élethelyzetbe került emberek vannak, aki számára tartalmaz mentességet a vagyonadó rendszere.

A kormányfő becslése szerint a vagyonadó bevezetéséből 40-50 milliárd forint bevétele lesz a költségvetésnek, amelynek "minden fillérét" a személyi jövedelemadó csökkentésére fordítják.

Az EP-választás nem fogja elbizonytalanítani

Az EP-választásokról azt mondta: ennek az a tétje, hogyan tudják majd képviselni Magyarország érdekeit Európában. Úgy fogalmazott: a választásnak erről kellene szólnia, de nem naiv, mert tudja, hogy sokan a pártokra leadott szavazatokban gondolkodnak.

Emlékeztetett arra: ez a kormány válságkezelésre vállalkozott. Hozzátette: mindaddig, amíg az erre vállalkozó pártok a támogatást megadják, és a parlamenti többség segítségével meg tudják csinálni a programot, addig van értelme folytatni a munkát. "Engem ebben az európai parlamenti választások nem fognak elbizonytalanítani" - jelentette ki Bajnai Gordon.

Rovatok