Index Vakbarát Hírportál

Már itthon is lehet érintésnélküli kártyával fizetni

2009. szeptember 24., csütörtök 14:27

Hosszú évek előkészülete után itthon is bevezetik a PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszert. Magyarországon az OTP Bankkal sikerült megállapodnia a MasterCardnak.

Gyorsabbá válik a kártyás fizetés, kevesebb készpénzt kell magunkkal vinnünk, ha elterjed a PayPass érintésnélküli fizetési módszer. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködve alkalmazza Magyarországon a rendszert. A 2002-től élő fizetési mód ényege, hogy gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes és kártyás vásárlások helyettesítésére. Helyettesítheti tehát a készpénzes fizetést, de alternatívája lehet a hagyományos bankkártyás fizetésnek is olyan helyeken, ahol fontos a gyorsaság.

A technológia eddig 23 orrszágban terjedt el, 2009. június végére világszerte 61 millió PayPass kártya volt forgalomban, az elfogadóhelyek száma elérte a 153 ezret. Az első Az első európai PayPass kártyákat Törökországban bocsátották ki, mára a régió több országában, így Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában is alkalmazzák.

Az új technológiával készült bankkártyák előnye, hogy fizetéskor a kártyát elég néhány centiméterre közelíteni a terminálhoz. A PayPass kártyás fizetéskor háromezer forint összeghatár alatt nem szükséges megadni a PIN kódot, vagy aláírni bizonylatot. Ez akár 5 másodperc alá is szoríthatja a fizetési tranzakciók átlagos idejét. A PayPass terminál nemcsak érintésnélküli fizetésre alkalmas, hanem hagyományos vásárlási tranzakcióra is, így háromezer forint feletti vásárláskor automatikusan hagyományos bankkártyás fizetés történik. A bankkártya az OTP bankszámláihoz igényelhető, így a vásárlás közvetlenül a kártyabirtokos számlájáról történik.

A kártyával világszerte valamennyi Maestro logóval jelölt kereskedői elfogadóhelyen lehet vásárolni, illetve alkalmas készpénzfelvételre a Maestro logóval ellátott bankjegy-automatákon keresztül. Emellett az OTP Bank ATM-hálózatában alkalmas a hagyományos műveletekre, mint például telefonkártya feltöltés, szolgáltatói számlák kiegyenlítése, szerencsejáték fogadás.

Az OTP Bank tervei szerint az idén 15 ezer PayPass bankkártyát bocsát ki, az elfogadóhelyek száma október végére eléri a 350-et. Az induláskor budapesti kereskedői elfogadóhelyeken, elsősorban gyorséttermekben, kávézókban, mozikban, papír-írószer boltokban lesz elérhető a szolgáltatás: a Burger King, a Don Pepe, az Il Treno, a Mc Donald’s, a Vapiano, a Coffee California, a Coffee Heaven, az Inmedio, a Relay, a CBA, a Palace Cinemas és a Pirex üzleteiben.

Rovatok