Index Vakbarát Hírportál

Most érdemes volt tőzsdézni

2009. november 2., hétfő 15:20

A részvényalapok érték el a legmagasabb hozamot a harmadik negyedévben, vagyonuk 27,7 százalékkal nőtt. A legtöbb friss tőkét a hosszú kötvényalapok vonzották, amelyek vagyona 91,1 százalékkal bővült - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) negyedéves jelentéséből.

A Bamosz-tagok által kezelt vagyon szeptember végén meghaladta a 7.300 milliárd forintot, ebből a befektetési alapokban kezelt vagyon a 2.700 milliárd forintot. Az elmúlt negyedévben a legnagyobb hozamot elkönyvelő részvényalapok és a legtöbb tőkét vonzó hosszú kötvényalapok szerepeltek a legjobban.

A tiszta részvény alapok vagyona a harmadik negyedévben 17,5 százalékkal bővült, és az időszak végén elérte a 79 milliárd forintot. A 790 millió forintos negyedéves, illetve a 3,4 milliárd forintos kilenc havi friss tőkebeáramlás mellett a 10,7 milliárd forintos negyedéves, illetve 17,1 milliárd forintos kilenc havi teljesítmény is növelte a vagyont.

"A negyedév során a tiszta részvény alapok átlagosan még a részvénytúlsúlyos alapoknál is jobb teljesítményt értek el" - idézi a jelentést ismertető sajtóközlemény Temmel Andrást, a Bamosz főtitkárát, aki szerint a legjobb hozamokat a hazai alapok érték el, de a többi alcsoportban is jelentős pozitív hozamok voltak.

A legtöbb friss tőkét a közép-kelet-európai alapok vonzották, ezek vagyona nőtt a legdinamikusabban. Ennek okát a Bamosz abban látja, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a tőkepiacok szárnyalása mind a részvénypiacokon, mind a hazai kötvénypiacokon.

A részvénytúlsúlyos alapok vagyona 31,3 százalékos negyedéves és 48,5 százalékos kilenc havi bővülés után a harmadik negyedév végén 248,5 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt negyedévben 22,3 milliárd forint, év eleje óta 17,6 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba.

A részvénytúlsúlyos alapoknál a harmadik negyedévben, a hazai és az európai alapok kivételével minden alcsoport új tőkét vonzott, a legtöbb új befektetés a közép-kelet európai alapokba érkezett, míg a legnagyobb arányú új tőkét az észak-amerikai alapok vonzották. A részvénypiaci fellendülés következtében minden alcsoport vagyona nőni tudott. A legjobb negyedéves hozamokat és a legnagyobb bővülést ismét a közép-kelet európai alapok mutatták. A részvénypiacok emelkedésének hatását a forint erősödése ugyan kismértékben rontotta, átlagosan minden alcsoport jelentős pozitív teljesítményt ért el.

A legtöbb friss tőkét a negyedévben a hosszú kötvényalapok, év eleje óta a zártkörű értékpapíralapok és a likviditási alapok vonzották, míg a legnagyobb tőkekivonás a garantált alapokból volt, mivel ezek közt jelentős számú az idei évben járt le.

A hosszú futamidejű kötvényalapok vagyona a harmadik negyedévben 91,1 százalékkal emelkedett, szeptember végi összesített nettó eszközértékük 128 milliárd forintot ért el. Az intézményi átalakításnak köszönhetően 52,1 milliárd forint friss tőke érkezett ide, ami az év eleje óta eltelt kilenc hónapra is átlendítette az értékesítést a pozitív tartományba 40,7 milliárd forintnyi új tőke bevonásával. A piaci teljesítmények a harmadik negyedévben 8,7 milliárd forinttal növelték ezen alapok vagyonát, míg az év eleje óta 8,6 milliárd forint hozamot értek el.

Rovatok