Index Vakbarát Hírportál

Lezárult a PM-vizsgálat a sukorói telekcsere ügyében

2009. december 1., kedd 10:57 | aznap frissítve

A Pénzügyminisztériumban lezárult a sukorói telekcsere ügyében indított, és többször meghosszabbított vizsgálat – írja a tárca a közleményében.

A vizsgálat meghosszabbítását az indokolta, hogy annak során figyelembe kívánták venni az időközben felmerült újabb fejleményeket. Ilyen lényeges fejlemény a Központi Nyomozó Főügyészségen beszerzett igazságügyi szakértői vélemény, amely a csereterületek forgalmi értékét a szerződésben szereplőnél lényegesen alacsonyabbra becsülte.

Végül is a vizsgálat azt állapította meg, hogy a különböző független értékbecslők által készített értékmeghatározások között olyan nagyfokú ellentmondás áll fenn, hogy ebben a kérdésben csak bíróság hivatott állást foglalni.

Ennek figyelembevételével kérte fel a pénzügyminiszter a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, illetve az MNV Zrt-t, hogy folytassanak egyeztetést Joav Blummal a csere előtti eredeti állapot helyreállítása érdekében, és ha ez nem hoz eredményt, kezdeményezzék bíróságnál a szerződés megtámadását, érvénytelenségének megállapítását. Ez utóbbinak az MNV Zrt. eleget tett.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a döntés előkésztése és végrehajtása során felmerültek hiányosságok, formai gondok. Az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatójának munkajogi felelősségre vonására azonban nincs mód, miután más ügyekben felmerült problémák miatt időközben munkaviszonya rendkívüli felmondással megszűnt.

A vizsgálat más személyek esetében munkajogi felelősségre vonás kezdeményezését nem tartja megalapozottnak.

Büntetőjogi felelősség kérdésében a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban van eljárás, ami mindezidáig vádemelésig nem jutott el. Esetleges vádemelés esetén az illetékes bíróság feladata, hogy határozzon büntetőjogi felelősség megállapítás kérdésében.

Rovatok