Index Vakbarát Hírportál

Ha tartani akarja a hiánycélt, meg kell feszülnie a kormánynak

2009. december 7., hétfő 17:47 | aznap frissítve

Valami óriási erőfeszítést kell tennie év utolsó hónapjában a Pénzügyminisztériumnak ahhoz, ha tartani akarja az idei költségvetési hiánycélt.

Novemberben 76 milliárddal költött többet bevételeinél az állam, derült ki a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából. Így pedig 1124 milliárd forintra hízott az év elejétől felhalmozódott hiány. Az egész éves terv 992 milliárd forint – pénzforgalmi elszámolás szerint –, vagyis az év utolsó hónapjában 132 milliárd forintnyi többletet kellene produkálnia a büdzsének.

Ha abból indulunk ki, hogy 2007 decemberében 48, 2008 decemberében pedig 68 milliárdos szuffit jött össze, akkor bizony nagy a feladat. Még akkor is, ha figyelembe vesszük, idén a kiigazító csomag decemberben is elvileg megfogja a kiadásokat a költségvetési intézményeknél, nem fog pénzeső hullani a közszolgákra idén, szemben a tavaly decemberrel. És azt sem szabad feledni: a társasági adó, a különadó és az eva éves összegének durván 40 százaléka szokott befolyni decemberben a feltöltési kötelezettség miatt, ám mivel idén a válság 6 százalék feletti recesszióba taszította a magyar gazdaságot, igencsak bizonytalan, hogy jól alakulnak-e most is ezek az adóbevételek. (Mindenesetre az APEH nemrég segítséget kért a cégektől.)

A képet árnyalja két dolog. Az egyik, hogy júliusig a havi egyenlegek rendre jóval rosszabban alakultak a korábbi évek hasonló adatinál. Augusztusban és szeptemberben aztán a romlás megállt, de javulás még nem következett be. Októberben aztán enyhén jobb lett a havi szaldó a megelőző évekhez képest. Ez igaz novemberre is: 2007 hasonló hónapjában 142, 2008 novemberében 233, most pedig 76 milliárdos deficitet hozott össze az állam, vagyis a javuló tendencia érvényesült.

A másik, amit nem árt észben tartani, hogy mindezek alapján is igencsak nagyot kell produkálnia a kormánynak decemberben. Kérdés persze, hogy meddig hajlandó elmenni a pénzügy kormányzat. A Magyar Nemzeti Bank szakértőgárdája minapi elemzésében hívta fel a figyelmet, hogy alapesetben túllő a deficit a célon, ám mégis – nem tartós, adminisztratív lépések árán – el lehet képzelni olyan kimenetet, amelyben a Pénzügyminisztérium vasszigort vet be. A nagy kérdés, hogy ezek a közelebből nem kifejtett adminisztratív intézkedések nem ütnek-e vissza jövőre.

És még egy dolog: most mindenki a pénzfogalmi kimutatás szerinti hiányadatot figyeli, nem is tehet mást, hiszen az uniós módszertan szerinti deficitmutatóról legkorábban április elején lesz információnk. (Az ilyen uniós módszertan szerinti hiánymutatóra vállalta azt az IMF és az EU felé Magyarország, hogy idén 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet produkál.)

Rovatok