no

Index Vakbarát Hírportál

Indul a Lehman-kötvényesek pere

2009. december 10., csütörtök 11:58

Több milliárd forintért vettek magyar ügyfelek Lehman-kötvényeket, ők a bankház tavalyi csődjével minden fillérüket elbukták. Most pertársaságot alapítottak, mert úgy érzik, hogy a papírokat annak idején forgalmazó Citibank semmilyen érdemi megoldást nem javasolt az ügy rendezésére.

Az ügy jóval a Lehman Brothers tavaly szeptemberi csődje előtt kezdődött. A Citibank 2004 júniusa és 2008 áprilisa között forgalmazott többféle – forint-, euró- és dolláralapú, két és hat év közötti lejáratú –, a Lehman Brothers Treasury Co. B.V. hollandiai leányvállalat által kibocsátott kötvényt.

Az értékpapírokat minimum másfél millió forintért, illetve ennek megfelelő devizáért lehetett megvásárolni. A garanciavállaló a Lehman Brothers Holdings Inc. volt. Információink szerint Magyarországon hat-hétmilliárd forint értékben adtak el ilyen kötvényeket, az ügy több száz embert érint. Ezt az információt a Citibank nem erősítette meg, mert a pontos ügyfélszámot bizalmas üzleti információnak tekinti.

Biztonságosnak mondott nulla

A gondok a Lehman tavaly őszi csődjével kezdődtek. A világgazdasági válságot kirobbantó krach nyomán a kötvények értéke pillanatok alatt lényegében a nullára zuhant. Az ügyfelek – természetesen nemcsak a magyar Lehman-kötvény-vásárlók, hanem mindenki – valamennyi befektetett pénzüket és a díjakat is elvesztették, pedig a kötvényeket biztonságos befektetésnek minősítve adták el nekik.

Néhány országban részben vagy egészben kártalanították az ügyfeleket – korábbi hírek szerint a spanyol Banco Santander félmilliárd dollár értékben cserélt be Lehman-kötvényt a sajátjaira, és a Credit Suisse is vállalta, hogy a Lehman-kötvények névértékének hatvan-hatvanöt százalékát megtéríti –, a magyar Lehman-kötvény-tulajdonosok azonban nem kaptak ilyen ajánlatot a banktól.

Megjósolhatatlan jövő

A Lehman-csődöt követő cégeljárásnak még messze nincs vége, a kötvények kibocsátója, vagyis a hollandiai székhelyű Lehman Brothers Treasury Co B.V. ellen és a garanciavállaló USA-beli székhelyű Lehman Brothers Holdings Inc ellen is folyik a csődeljárás. Annak ellenére, hogy csődeljárásoknak számos fejleményük volt már, időtartamuk és kimenetelük egyelőre megjósolhatatlan, tájékoztatott a Citibank.

A Citiban közölte, hogy egy szakértői csapat dolgozik a helyzet feltérképezésén, nyomon követésén; a Lehman Brothers csődje óta kilenc ügyféltájékoztató levelet küldtek ki az érintetteknek, és személyesen is tájékoztatják azt, aki igényli.

Bejelentették igényeiket

Korábbi cikkünkben a Citibank még arról tájékoztatott, hogy  a csődeljárásban forgalmazóként meg fogják tenni az ügyfelek helyett és nevében „a kibocsátóval, illetve garanciavállalóval szembeni igénybejelentéseket”. Ez részben (az egyesült államokbeli csődeljárásban) már megtörtént, a bank költségén.

Egyelőre erre csak az Egyesült Államokban, a garanciavállaló elleni csődeljárásban volt mód. A bejelentés előtt levélben tájékoztatták az ügyfeleket erről a lehetőségről, továbbá azoknak, akik inkább maguk akartak eljárni, megadták a szükséges adatokat. A kibocsátó elleni hollandiai csődeljárásban erre még nincs lehetőség.

Türelmüket vesztett ügyfelek

Néhány ügyfél azonban elvesztette a türelmét, és perrel rendezné a helyzetet. Szőnyi Viktor ügyvédtől megtudtuk, hogy a károsult ügyfelek pertársaságban érvényesítik követeléseiket, az eljárás hamarosan elkezdődik. Az ügyvéd szerint azért van szükség a perre, mert a bank a mai napig semmilyen megoldást nem javasolt az ügyfeleknek az ügy érdemi rendezésére. A per több évig elhúzódhat, bár Szőnyi Viktor reméli, hogy az ügyfelek nagy száma és az összeg nagysága miatt folyamatosan tűzik ki a tárgyalási napokat.

Noha az ügyvéd a Citibank felelősségét veti fel, a bank szerint ők semmilyen hatással nem voltak az eseményekre, és sem a Citibank, sem a világ más vezető szakemberei nem tudták megjósolni a történteket.

A kötvény kizárólag a kibocsátó és a garanciavállaló társaság fizetési kötelezettségét testesíti meg, tehát a tőkevédettséget és a garanciát a Lehman vállalatok biztosították. A Citibank csak a forgalmazója volt a Lehman Brothers által kibocsátott kötvényeknek, ezt pedig a vonatkozó magyar jogszabályi és hatósági, valamint globális belső előírásaiknak maradéktalanul megfelelően végezték.

Korábbi információink szerint ugyanakkor az ügyfelek egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a bank egészen az utolsó pillanatig adott el ilyen kötvényeket. A Citibank azt mondta erre a felvetésre, hogy a Lehman Brothers százötven éves cég, egészen a bukásáig nagyon jó vélemények jelentek meg róla, senki sem számított a csődre.

Minden panaszt kivizsgálnak

Ettől függetlenül minden egyedi ügyfélpanaszt kivizsgálnak, és ha olyan esetet találnak, ahol az értékesítésnél akár a helyi jogot, akár a saját belső eljárásaikat megsértették, haladéktalanul kompenzálják az ügyfelet. Az általános portfólió-felülvizsgálat alapján, valamint az elmúlt egy évben kivizsgált egyedi panaszoknál egyetlen esetben sem találtak indokot a kompenzációra, közölte a Citi. A banknak egyébként az említett pertársaságon kívül egy folyamatban lévő perről van tudomása.

Rovatok