Index Vakbarát Hírportál

Januárban indul a szegények bankja

2009. december 17., csütörtök 07:24 | aznap frissítve

Január elején kezdődik a három évre tervezett szegények bankja kísérleti projekt. A mikrohitelezési programnak az a célja, hogy a mélyszegénységben élők különböző vállalkozások beindításával munkához jussanak - írja a Világgazdaság.

A 400 millió forinttal gazdálkodó program az ország legszegényebb régióiban élő, tartósan munka nélkül lévő, sok esetben roma lakosság számára teremt lehetőséget arra, hogy létfenntartásukat helyi vállalkozásokkal tudják biztosítani. Mindehhez a projektet működtető nonprofit szervezet szakemberei nyújtanak segítséget, mind a vállalkozások megszervezéséhez, beindításához, mind a szükséges adminisztratív teendőkhöz biztosítják a hátteret - olvasható a Világgazdaságban.

A vállalkozások beindításához 200 000-től 1 000 000 forintig lehet hitelt igényelni. A kölcsönnyújtás feltétele az, hogy a vállalkozói csoportnak legyen üzleti terve, amelynek elkészítéséhez mentorok nyújtanak segítséget. A hitelt abból a haszonból kell visszafizetni, amelyet a vállalkozások kitermelnek.

A szegények bankja nem fogyasztási, hanem vállalkozói hitelt nyújt 20 százalékos kamattal, másfél éves futamidővel. A program képviselői azt tartanák sikernek, ha a felvett hitelek 75 százalékát visszafizetnék a folyamatosan működő vállalkozások, illetve a programban részt vevők életkörülményei javulnának.

Egy-egy beindult vállalkozást, illetve eredményességét a program mentorai kontrollcsoportokon keresztül mérik. Ahhoz, hogy a vállalkozásba kezdő csoportok létrejöjjenek, valamint az általuk végzett tevékenység beinduljon, a szegények bankját elindító Kiút program szakemberei szerint öt-hat hónapra van szükség.

A projekt elsősorban Magyarország északi, északkeleti régiójára összpontosít, leginkább Borsod megyére. Vállalkozásokat a legkülönfélébb közösségekben lehetne indítani: városokban ugyanúgy, mint elszigetelt, mezőgazdasági jellegű kistelepüléseken. A program mentorai nem szabnák meg a hitelt felvevő közösségnek, hogy milyen vállalkozásban fogjanak, mondván: a vállalkozások akkor lehetnek életképesek, ha az azokat létrehozók mondanák meg, mit akarnak csinálni.

A kezdeményezés 135 millió forintos állami támogatást is kap. A mikrohiteleket a Raiffeisen Banktól lehet igényelni, magát a programot egy nonprofit szervezet koordinálja. A világon egyébként 160 országban működik szegények bankja.

Rovatok