Index Vakbarát Hírportál

Még el sem kezdődött 2010, a jövő évi tartalékok negyedét már felélték

2009. december 18., péntek 07:10 | aznap frissítve

A kórházak és a BKV plusztámogatása, valamint az afganisztáni misszió költségei 30 milliárd forinttal terhelik meg a jövő évi költségvetés valamivel több mint 200 milliárdos tartalékát. Ehhez jön még az a Pénzügyminisztérium kalkulációi szerinti 15 milliárd forintnyi bevételkiesés, amely a családi pótlék kvázi megadóztatásának alkotmányellenes voltával és ezért megsemmisítésével kapcsolatos.

Rég nem látott költségvetési tartalékokkal indul neki a kormány a jövő évnek, és soha nem terhelte már a költségvetési év előtt a tartalékokat annyi ígéret, mint az idén; a 200 milliárdos tartalékból 30 milliárdot már el is költött a kormány - olvasható a Napi Gazdaságban.

A 200 milliárd forintot meghaladó tartalékokat máris tetemes ígéretek apasztják. A kórházak hatmilliárd forintos plusztámogatását már a jövő évi büdzsé terhére tervezi kifizetni a kormányzat. Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester a héten írta alá a BKV költségvetési támogatásáról szóló megállapodást, amely szerint a közlekedési cég 18 milliárd forintot kap három részletben, illetve ötmilliárd forint hitelgaranciát.

A jövő évi büdzsétartalékot terheli a magyar honvédség afganisztáni szerepvállalásának bővülése; a kormányfő decemberben Washingtonban jelentette be, hogy az Afganisztánban szolgáló 350 fős kontingens létszámát 200 fővel megemelik. Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön afganisztáni látogatásán azt mondta, hogy a csapaterősítésre az első becslések szerint jövőre egy 5,2 milliárd forintos csomagot kell elkülöníteni a központi tartalékból – emlékeztet a lap.

Ehhez a 30 milliárdos tartalékfeléléshez illendő hozzácsapni még további legalább 15 milliárd forintot az Index megítélése szerint. Ennyi bevételtől esik el ugyanis a pénzügy tárca tájékoztatása szerint a jövő évi büdzsé azért, mert az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte és visszamenőleg megsemmisítette a családi pótlék félig-meddig való megadóztatásáról rendelkező passzust. A PM a döntésre reflektálva hangsúlyozta, nem módosítják a bevételelőirányzati tervet, mert óriási mértékű tartalékot képeztek, és az „nyeli” majd el a kieső bevételt.

Összességében tehát még el sem kezdődött a jövő év, máris lehet tudni, a tartalékok közel negyede már nem is létezik gyakorlatilag.

Rovatok