Index Vakbarát Hírportál

Infláció: Londonban még gyorsulást várnak a lassulás előtt

2010. január 10., vasárnap 14:08

A magyarországi infláció további gyorsulását várják az év későbbi szakaszára jósolt meredek lassulás előtt londoni felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzők. Szerintük a még egy ideig felfelé tartó infláció nem akadályozza a pénzügypolitikai enyhítés folytatását, az enyhítése üteme azonban várhatóan lassul. A Goldman Sachs szerint az éves összevetésű infláció a magyar jegybank 3 százalékos célszintje alá lassul az idei év második felében.

A decemberi inflációs adatok csütörtökön esedékes ismertetése előtt megjelent első citybeli prognózisok közül a Barclays Capital befektetési csoporté azzal számol, hogy az éves összevetésű, teljes kosárra számolt infláció februárban tetőzik, majd onnan először - az év közepéig - fokozatosan, az év második felében pedig már meredeken csökken, és 2,5 százalék lesz az év végén. A ház decemberről 5,5 százalékos éves inflációt vár Magyarországon az 5,2 százalékos novemberi és előtte a 4,7 százalékos októberi ütem után.

Alulmúlja a jegybank vágyait

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői 5,6 százalékos éves inflációt jósolnak decemberről. A GS jelenleg érvényes előrejelzése is az, hogy az éves összevetésű infláció a magyar jegybank 3 százalékos célszintje alá lassul az idei év második felében. A Goldman Sachsnál szintén további jegybanki kamatcsökkentéssel számolnak, de a ház elemzői szerint "az utolsó fél százalékpontos" csökkentést az MNB már két, egyenként negyed százalékpontos lépésben hajtja végre.

A pénzügypolitikai kilátásokról a Barclays Capital elemzői is azt jósolták, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most már kitart a múlt hónapban alkalmazott negyed százalékpontos esetenkénti kamatcsökkentési mérték mellett. A Barclays Capital londoni szakértői úgy vélik, hogy ha a költségvetési politika a várhatóan Fidesz-győzelmet hozó tavaszi választások után sem tér le a jelenlegi pályáról, és ha a piaci hangulat kedvező marad, az MNB 5 százalékig csökkentheti alapkamatát. A ház elemzői megjegyezték ugyanakkor, hogy a piaci hangulat alakulásában továbbra is szerepe lehet a görögországi és a balti fejleményeknek.

Más nagy londoni házak szerint azonban éppen Magyarország mutatja az utat a súlyos államháztartási hiányokkal küszködő régebbi EU-tagállamoknak, elsősorban Görögországnak a konszolidáció felé.

Velünk példálóznak

A JP Morgan bankcsoport nemrégiben kiadott összehasonlító elemzése azt írta, hogy egyetlen közép-kelet-európai gazdaságnak sem olyan rosszak a költségvetési mutatói, mint Görögországéi, és "történelmi perspektívában tekintve" talán a magyarországi költségvetési konszolidáció a legjobb követendő példa Görögország számára. Magyarország ciklikus kiigazítással számolt GDP-arányos elsődleges államháztartási deficitje a 2006-ban mért 7 százalékról 2008-ban 0,9 százalékra csökkent, 2009-ben pedig az így számított elsődleges - azaz adósságszolgálat nélkül számított - egyenleg valószínűleg 2 százalékos többletbe fordult.

Ez évente átlagosan 3 százalékpontos javulásnak felelt meg az elmúlt három év során, amivel Magyarország jó eséllyel Európa legambiciózusabb költségvetési kiigazítását hajtotta végre. "Nagyjából ez az a szigorítási mérték", amelyre Görögországnak is szüksége lenne - állt a JP Morgan londoni elemzésében.

Ha tövébb nő az olajár, nem csökken úgy az infláció

A JP Morgan citybeli szakértői a hétvégén - a szélesebb londoni konszenzusnak megfelelően - 5,7 százalékos éves összevetésű decemberi magyarországi inflációt jósoltak. A várt gyorsulást szerintük az üzemanyagárakban jelentkező nagymértékű bázishatás, a szezonális átlagnál nagyobb élelmiszerár-emelkedés és az áramdíjak november eleji emelése okozta. E ház elemzői is azonban arra számítanak, hogy az éves infláció 2010 második felétől már elmaradhat az MNB 3 százalékos középtávú céljától. A JP Morgannél megjegyezték azonban, hogy ez kérdésessé válhat, ha tovább emelkednek az olajárak.

Az olajárakról a Barclays Capital - amely rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közöl - legutóbbi londoni prognózisában azt írta: várakozása szerint a világpiacon irányadó északi-tengeri Brent olajféleség átlagára az idén 84 dollár lesz a 2009-ben mért 63 dollár után. A nyugati féltekén irányadónak tekintett amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate (WTI) hordójának idei átlagárát 85 dollárra várják a Barclays Capital szakértői a tavalyi 62 dollár helyett. A cég szerint 2010 olyan átmeneti év lesz, amelyben a hangsúly elkezd áttolódni a keresleti oldali piaci aggodalmakról a kínálati oldallal kapcsolatos aggodalmak felé. A Barclays Capital 2011 egészére már 95 dolláros Brent- és 97 dolláros WTI-átlagárat jósol. A ház távlati előrejelzésében 2015-re 135 dolláros Brent- és 137 dolláros WTI-átlagár szerepel.

Rovatok