Index Vakbarát Hírportál

GE-cég a legnyereségesebb magyar vállalat

2010. január 14., csütörtök 07:12 | aznap frissítve

A legnagyobb árbevételű magyar vállalatok után a 2008-ban legnyereségesebb cégek toplistáját is elkészítette a HVG. Az ezen a héten megjelenő lapban szereplő névsort a General Electric vagyonkezelője, a GE Holding Zrt. vezeti 242,2 milliárdos nyereséggel az OTP, a Mol és az Audi előtt. Az 500-as listára már 600 milliós profittal is fel lehetett kerülni - egy éve még 720 millió volt a határ.

Noha 2008-nak csak az őszén vált kézzelfoghatóvá a gazdasági válság, a HVG ötszáz legnyereségesebb árbevételű cégének listája jelzi, hogy már két éve sem működött zökkenőmentesen a magyar gazdaság. A mostani rangsorban szereplő félezer cég 2008-ban 3024 milliárd forintos profitot ért el, ami nominálisan is mintegy 2 százalékkal elmarad a 2007-es ötszázak 3093 milliárdjától. Igaz, a mostani toplistások javítottak az egy évvel korábbi eredményhez képest: ez az ötszáz cég 2007-ben még csak 2613 milliárd forintos nyereséget ért el.

A két 2007-es nyereségadat közötti jelentős eltérés abból adódik, hogy egy év alatt jócskán átrendeződött a névsor: a tavalyi listáról 133-an estek ki, így értelemszerűen 133 új névvel is találkozhatunk a HVG eheti számában megjelenő adatsorban. A lap szerint rekordnak számít az, hogy egy év alatt a cégek negyede kicserélődött.

Ami viszont változatlan: az élen ezúttal is a General Electric magyarországi cégének, a a GE Hungary Kft.-nek a vagyonkezelője, a 242,4 milliárdos nyereséget elszámoló GE Holdings (Magyarország) Kft. végzett. Az ezüstérmes az OTP Bank lett, amelynek neve – a többi bankéval együtt – nem szerepelhetett a forgalom szerinti legnagyobbak listáján, hiszen a hitelintézeteknek nincs árbevételük. Itt viszont tarolnak: az ötszáz legnagyobb nyereségű cég összesített eredményének majdnem ötöde az 57 bank és biztosító kasszáját hízlalja - írja a HVG.

Az ötszáz legnagyobb nyereségű cégből egyébént 228 neve szerepel a legmagasabb árbevételűek múlt heti listáján is. A legeslegnagyobb magyar cégek köré sorolható így az abban a rangsorban első, most harmadik Mol, vagy az abban második, ebben negyedik Audi Hungária. Az ott harmadik EO.N Földgáz Trade viszont a piaci áron vett, de hatósági áron eladott orosz gáz miatt veszteséges volt tavaly, így ebbe a rangsorba nem kerülhetett be.

Az állami vállalatok közül öt is bekerült az élbolyba. Az első félszáz között van a Magyar Villamos Művek Zrt. (13.), az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (26.), a Paksi Atomerőmű Zrt. (28.), az MVM Trade Zrt. (36.) – és egy kakukktojás, a Magyar Államvasutak Zrt. (12.). A pénznyelésben is rekorder MÁV annak köszönheti bejutását, sőt meglepően jó helyezését, hogy a 2008-as év végén érkezett meg a számlájára az a 102,5 milliárd forint, amit a Rail Cargo Austria fizetett a vasúti teherszállító MÁV Cargóért - írja a HVG.

Az árbevétel-arányos eredmény alapján összeállított belső rangsorban nyolc olyan cég van, amelyiknek az eredménye több mint százszorosa az árbevételének. Ilyen az Investel Zrt. (243.); a Kafijat Zrt. (6.); az Arago Zrt. (440.); a GE Holdings Kft. (1.); a Biggeorge's Vagyonkezelő Kft. (146.); a 3,7 milliárdos nyereségű Hídépítő Zrt. részvényeinek felét birtokló Erba-Lux Kft., az NV Vagyonkezelő Kft. (147.), valamint a Corning Kft. (9.).

A lap megjegyzi: akárcsak egy éve, véletlenül most is a szombathelyi Yageo Europe Kft. lett az ötszázas rangsor utolsó helyezettje. Csakhogy nem ugyanakkora eredménnyel. 2007-ben még 720 millió forinttal állt az ötszázas lista végén, 2008-ban pedig már 607 millió is elég volt, hogy felkerüljön vele a legnagyobb nyereségű magyarországi cégek toplistájára.

Rovatok