Index Vakbarát Hírportál

Ezentúl csak felkészült ügynökök és alkuszok adhatnának nekünk tanácsot

2010. március 10., szerda 15:33

Már egyeztetés alatt van egy pénzügyminiszteri rendelet, amely előírná a pénzügyi közvetítők képzési követelményrendszerét és hatósági vizsgához kötné az ügynöki és alkuszi tevékenység végzését – mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke. Szintén előterjesztés előtt áll a pénzügyi közvetítők díjazását, valamint egy a kötelező felelősségbiztosítási alkuszokat szabályozó kormányrendelet is.

A rendeletek az idén január 1-jén módosított hitelintézeti törvényt (HPT) tárgyiasítanák – jelezte a PM szóvivője. A képzésről, illetve a díjazásról szóló szabályozás az összes pénzügyi közvetítői tevékenységre, így a biztosítási ügynökökre, a hitelközvetítőkre, a befektetési üzletkötőkre és a nyugdíjpénztári ügynökökre is kiterjedne.

A PM kötelező képzési követelményeiben, egyebek között a hitelezés alapfogalmai, a lakossági megtakarítások és hiteltermékek, a pénzügyi piacok szereplőinek ismerete, a kis- és középvállalkozói üzletág pénzügyeinek ismerete, valamint az általános jogi ismeretek lennének a kötelező vizsgatárgyak. A PM csak a képzések tartalmi részét írná elő, illetve a hatósági vizsgákat szabályozná, így a kötelező tanfolyamok időtartamáról Pichler nem tudott nyilatkozni.

A Pénzügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy a korábbiakhoz képest az új szabályozás áttörést jelent, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) eddig csak a közvetítők regisztrációja volt kötelező, ügynök pedig gyakorlatilag bárkiből lehetett. Szerinte a módosítások azért szükségesek, mert a gazdasági válság során felszínre került, hogy számos pénzügyi közvetítő érdekelt abban, hogy ügyfeleit ne teljes körűen tájékoztassa a szolgáltatásairól.

A módosult hitelintézeti törvény már előírja, hogy a pénzügyi közvetítőknek minimum középfokú végzettséggel, valamint a PSZÁF által kiadott közvetítői hatósági vizsga letételét igazoló tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. A feltételeknek 2010. szeptember 30-ig kell megfelelni, e dátumhoz igazodik majd a pénzügyminiszteri rendelet kiadása – véli Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta, hogy a kötelező felelősségbiztosítás tárgykörében és a közvetítők díjazásával kapcsolatosan kormányrendelet van előkészületben, részletekkel azonban nem szolgált.

A korábbi információk szerint a közvetítői jutalék nagyságát egyelőre nem maximálnák, ugyanakkor a kapott jutalék összetételét és mértékét kötelezően nyilvánosságra kellene hoznia a közvetítőknek. A jutalékplafon a PSZÁF tavalyi közlései szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási alkuszi, illetve a nyugdíjpénztári ügynöki tevékenység körében lenne indokolt.

Rovatok