Index Vakbarát Hírportál

A tizenhárom brókercsődből négyet zártak le

2010. március 17., szerda 07:42 | aznap frissítve

Hol a büntetőeljárás, hol a felszámolási eljárás húzódik 8-12 éve az ezredforduló környéki brókercégcsődhullámban érintett társaságoknál. A felszámolási eljárásokból többnyire csak jelképes összegek folynak be a Bevához, a büntetőperek pedig hol a felelősök elítélésével, hol felmentéssel zárultak.

Nem a Globex az egyetlen brókercég az 1998 és 2002 között tönkrement tizenháromból, amelyek ügye még nincsen lezárva. Kilenc társaság esetében vagy a felszámolás, vagy a büntetőeljárás folyik még, legalábbis tavaly év végi, nem hivatalos felmérésünk szerint - mondta a Napi Gazdaságnak Farkas Péter, a Beva (Befektetővédelmi Alap) ügyvezető igazgatója.

A szervezet csőd esetén forrásaiból a befektetőket kártalanítja, ha nincsenek meg értékeik, ezután a kifizetett összeg erejéig a felszámolások során hitelezőként jelentkezik. Ugyanakkor, mivel a szervezet sérelmére nem követtek el semmit, nem lehet sértett, jogilag a büntetőügyekre nincs komoly rálátása, legfeljebb "egyéb érdekelt" státusban követheti valamelyest az eseményeket, főként a nyilvános tárgyalásokon, akárcsak bárki más.

Eddig nominálisan messze a legnagyobb összeg, több mint 50 millió forint a London Bróker felszámolásából érkezett be a szervezethez, ez azonban arányában mégsem jelentős, mivel a kár is hatalmas volt. (Az összes hitelezői igény ebben az esetben meghaladja az ötmilliárd forintot, a Beva annak idején 2,24 milliárd forintot fizetett ki, ami több mint fele a 13 cégre összesen jutó 4,3 milliárdnak.) A többi felszámolásból is a kifizetett kártalanítás töredéke, jellemzően 1-2 millió forint folyt csak be, és a még le nem zárt ügyeknél sem számítanak ennél jobbra. Volt ugyan egy cég, amelynél a Beva csaknem teljes követelése megtérült, de ez a legkisebbek egyike volt, tízmillió forint alatti összegről volt szó. Amint Farkas Péter elmondta, a társaságok általában csekély kézzelfogható vagyonnal működtek, bérelt irodákban, gyorsan avuló számítógépekkel, esetleg néhány cégautóval, amelyek azonban sokszor még a felszámolás előtt hirtelen gazdát cseréltek.

Arra a kérdésre, hogy polgári perek során, az elmarasztalt cégvezetők magánvagyonából lát-e esélyt megtérülésre, Farkas Péter elmondta, hogy ilyen perek indítása alapvetően a felszámolók feladata. Tapasztalatai szerint ugyanakkor erre ritkán szánják el magukat, mert az elkövetők többnyire időben megteszik a szükséges intézkedéseket a vagyon eltüntetésére, így az ilyen perek kevés sikerrel kecsegtetnek. Ami a lezárult büntetőeljárások kimenetelét illeti - minden brókercsőd esetében indult ilyen -, a lezárult ügyekben akadnak felmentő ítéletek is, de a Beva információi szerint nagyobbrészt elmarasztaló döntések születtek.

A konkrét eseteket számba véve, az Amethystnél, az Allied Investmentnél, az Enigmánál, a CB Brókernél és a Pannonbrókernél a felszámolás lezárult, a büntetőügy azonban még folyamatban van; a Wellington Brókernél, a Diana Investmentnél, a Globex Értékpapírnál és a London Brókernél a felszámolás folyik és a büntetőügy zárult le. A négy, teljesen véget ért eset az Égszi-Börze, a Pest-Buda, a DD-Nex és a LaSalle nevű brókercégeké (az utóbbi esete speciális, végül nem zajlott felszámolási eljárás sem).

A tengerészbabona szerint nem szerencsés az elsüllyedt hajók nevét újra felvenni. Az 1998 végi csődhullámban bajba került LaSalle-nak és a 12 év után tavaly hasonló sorsra jutott Fund De La Salle-nak tulajdonos-vezérigazgatója, Kupecz Richárd (egyben a Star Finance Pénzügyi Tanácsadó ügyvezető igazgatója) korábbi nyilatkozata szerint csak a neve hasonlít. Az utóbbinál egyébként, amely mintegy nyolc év óta, komolyan átalakult jogszabályi környezetben az első csődös cég a tőkepiacon, a felszámolást januárban rendelték el, azóta a követelések bejelentése folyik. Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója szerint jogilag bonyolult esetről lesz szó, a tényállást a megfelelő dokumentációk hiányában nehéz lesz ugyanis megállapítani.

Rovatok