Index Vakbarát Hírportál

ÁSZ: a kormány teljesítette tájékoztatási feladatát

2010. március 26., péntek 20:16

A kormány eleget tett annak a tájékoztatási kötelezettségének, amelyet az államháztartási törvény ír elő az országgyűlési választásokat megelőzően, ezt visszaigazolja az Állami Számvevőszék véleménye - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel pénteken.

A PM közleménye szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) véleményét azt követően készítette el, hogy a jelentést a pénzügyi tárca március 12-én megküldte az ellenőrző szervezetnek.

A közlemény ismerteti: a PM egyetért azokkal a megállapításokkal, amelyek részletezik az ez évi költségvetés kockázatait. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is elsősorban a bevételi oldalon határoz meg jelentősebb kockázatokat. A pénzügyi tárca is mindvégig hangsúlyozta, hogy ilyen mély világgazdasági válság idején jelentős bizonytalansággal lehet az adóbevételeket tervezni.

Az Állami Számvevőszék is ugyanarra a következtetésre jut: a költségvetésben meghatározott hiánycél tartásához jelentős tartalékok szükségesek, amelyek fedezetet nyújtanak a bevételi kockázatokra. A közlemény szerint ebből a megfontolásból döntött úgy már korábban a kormány, hogy az ÁSZ javaslatával megegyezően a közel 100 milliárd forintos stabilitási tartalékot lényegében befagyasztja. Ezen túl rendelkezésre áll az 50 milliárd forintos kamatkockázati tartalék, ami szintén a költségvetési hiánycélok elérhetőségét segíti. Mindezek mellett is egyetért a PM azzal a megállapítással, hogy a kitűzött hiánycél csakis fegyelmezett és feszes költségvetési gazdálkodással tartható, amelynek a teljes év során érvényesülnie kell - derül ki a PM dokumentumából.

A közlemény szerint a PM egyetért azzal, hogy a törvény sok tekintetben átfogóan határozza meg az államháztartás pénzügyi és vagyoni helyzetéről adandó jelentés főbb követelményeit. Ezért a tárca koordináló szerepet töltött be a minisztériumok között, hogy az egyedi tájékoztatók egységesek, kellően informatívak, és átfogóak legyenek.

A március 12-én leadott jelentéshez képest a PM - elsősorban az Állami Számvevőszékkel folytatott előzetes konzultáció alapján - több kiegészítést tett. Így az önkormányzatok pénzügyi és vagyoni helyzetét bemutató rész is bekerült a jelentésbe, bemutatva az adósságállományukat, kötvénykibocsátásaikat, az abból fakadó kötelezettségeket.

A közlemény rámutat: az önkormányzati alrendszer része az államháztartásnak, de az önkormányzatok nagyfokú függetlensége és önálló gazdálkodása következtében számos tekintetben kívül esik a kormányzati adatszolgáltatáson. Ez a magyarázata annak, hogy a kormányzat év közben, havonta nem rendelkezik adatokkal az önkormányzatok gazdálkodásáról.

A közlemény leszögezi: mindezek alapján az ÁSZ véleménye szerint is a kormány végrehajtotta törvényi kötelezettségét, a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészült a jelentés, amelyet a törvény által meghatározott határidőben ismerhetnek meg a választók az április országgyűlési választások első fordulója előtt.

Rovatok