Index Vakbarát Hírportál

Élénkül a vízparti ingatlanok piaca

2010. május 3., hétfő 15:58

Változatos kínálati piac, élénkülő kereslet és többségében hazai vásárlók jellemzik idén a magyarországi vízpartok ingatlanpiacát. Az Otthon Centrum elemzése a Balaton, Velencei-tó, a Dunakanyar és a Fertő-tó környékét vizsgálta.

A Balatonon folyamatosan nő a kínálat a tavalyi évhez képest – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A Balatonon ingatlant keresők döntő többsége budapesti lakos, akik elsősorban üdülés-nyaralás céljából vesznek itt ingatlant. A külföldi érdeklődők - nagyrészt hollandok, dánok és svédek – egyelőre kevesen vannak. A Balatonon nem jellemző a megszorult eladók kényszerértékesítése, így még túlkínálat esetén sem csökken a ritkább, egyedibb ingatlanok ára.

Több, anyagilag megszorult tulajdonos adja el ingatlanát a Fertő-tó környékén, piacra kerültek eddig nem megvásárolható házak, melyekhez nagyobb árengedménnyel lehet hozzájutni. A tavat körbefogó kerékpárúton tavasztól őszig jelentős számú turista fordul meg, s az erre épülő szolgáltatások; éttermek, vendégszobák is fejlődnek.

A Velencei-tó környékén a túlkínálat leginkább a használt lakások piacán érezhető. A válság előtt indult beruházások többségét elhalasztották, újak pedig szinte egyáltalán nem indulnak. Az árak a válság előtti időszakhoz képest már tavaly kb. 15%-al csökkentek; az Otthon Centrum idén még nem tapasztalt további csökkenést.

Az elmúlt évek során a Dunakanyar vízparti ingatlanpiacát leginkább a másfél éve átadott Megyeri híd, illetve az árvíz törvény befolyásolta. A híd megépítésével megélénkült ugyan egy időre a kereslet a Szentendrei-sziget iránt, de ez alább hagyott, amikor nem készült el a „kishíd”. A vásárlók nagy részét a Dunakanyarban található olcsóbb ingatlanárak vonzzák. A helyi keresőkön kívül élénkül a Budapestről, vagy a drágább agglomerációból ideköltözők súlya. Itt a fő motiváció az olcsóbb ingatlanba költözés; a nehéz helyzetbe kerülők ebben az esetben előszeretettel célozzák meg a Duna bal partjának településeit. Vác környékén is megmozdult a kereslet, nőtt az érdeklődés a külterületi téliesített nyaralók iránt is.

A vízhez közeli, de nem árvízveszélyes területeken lévő vízparti kilátással, esetleg panorámával rendelkező ingatlanok piaca is megmozdult.

Rovatok