Index Vakbarát Hírportál

2000 milliárd forinttal lógunk az APEH-nek

2010. május 18., kedd 06:59

Az APEH hátralékállománya az elmúlt időszakban - a működő adózók hátralékának csökkenése mellett - számottevően emelkedett, és március végén elérte a 2000 milliárd forintot, a behajthatatlanként nyilvántartott tartozásállomány meghaladja a 200 milliárdot - derül ki a hivatal állapotáról készült helyzetjelentésből.

A Pénzügyminisztérium átadás-átvételi dokumentumának mellékletét képező, az adóhatóság honlapján közzétett jelentés ismerteti: a teljes hátralékállományon belül jelentősen csökkent a végrehajtás alá vonható hátralékok aránya. A hátralék 70 százaléka nem működő (felszámolással, végelszámolással érintett stb.) gazdálkodóké, a működőknél kevesebb, mint 20, a magánszemélyeknél 10 százaléka van.

Felszámolás kezdeményezésére kizárólag a végrehajtás eredménytelensége esetén, illetve végrehajtható vagyon hiányában a hátralékok további halmozódásának megakadályozása miatt kerül sor. Az első negyedévben a felszámolással érintett ügyszám közel 50, az összeg 16 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Tömegesek a végrehajtások

A bevételek növelése és a hátralékok növekedésének megelőzése érdekében tömegesen kerül sor végrehajtásokra. Az inkasszó a legeredményesebb végrehajtási mód, száma négy év alatt másfélszeresére, összege pedig két és félszeresére nőtt. Mivel a magánszemélyek esetében nehézséget okoz, hogy bankszámlaszámaik az APEH nyilvántartásában nem szerepelnek, az APEH a banktitok iránti megkeresések elektronizálására vonatkozó megállapodás aláírását kezdeményezte az OTP Bankkal, s a közeljövőben más pénzintézetekkel is tervezi a megállapodást.

A végrehajtási átvezetés bevezetése a jelentés szerint számottevő behajtási eredményt hozott. A végrehajtás informatikai támogatását biztosító VHR rendszer a kifizetésekkel összefüggő adó- és járulékbevallásokból a szükséges munkáltatói adatokat automatikusan rendeli a hátralékkal rendelkező magánszemélyhez, miáltal a jövedelem letiltások száma négy év alatt négyszeresére, összege pedig 3,5-szeresére nőtt. Hasonlóak az eredmények a nyilvántartásból történő gépjámű- és ingatlanfoglalások esetében is.

Az általában kisebb összegű, egy évnél nem régebbi esedékességű adó-, vagy adók módjára behajtandó köztartozásokat folyamatosan adja át az APEH a bírósági végrehajtóknak, ott azonban lelassulnak az eljárások, s az ügyátadáshoz kapcsolódó feladatok, a költségek nem állnak arányban az ebből származó bevételekkel - derül ki a jelentésből.

Az elektronikus árverés hatékonyabb

Az elektronikus árverések eredményessége jelentősen meghaladja a hagyományos árverésekét, az értékesített vagyon 75 százalékos megtérüléssel kel el. Folyamatban van a rendszer fejlesztése, hogy megfeleljen a zálogtárgyak bírósági árverésen kívüli értékesítése új szabályainak.

A csődeljárások száma a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény módosítása következtében megtöbbszöröződött. Az év első három hónapjában 33 csődeljárást rendeltek el a bíróságok, ami 929 millió forint APEH követelést érintett. Az APEH azonban úgy véli, még nem látható, hogy a módosítások milyen mértékben bátorítják majd a fizetésképtelen helyzethez közelítő cégek reorganizációs szándékát.

A felszámolás eljárások száma stabil, éves szinten 20 százalékos növekedést mutat, miközben az APEH továbbra is csak mintegy felét kezdeményezi az eljárásoknak. A vagyontalan és/vagy irathiányos cégek miatt az eljárások 80 százaléka egyszerűsítetten fejeződik be, ahol a hitelezői igényként bejelentett követelések után megfizetett 1 százaléknyi regisztrációs díj sem térül meg.

Az eljárások többi részében szintén igen kedvezőtlen a megtérülés. A folyamatban lévő felszámolásokban az APEH követelésének összege - a számos új felszámolás, valamint a revíziós megállapítások miatt, a folyamatos követelésengedményezés ellenére - 54 százalékkal haladta meg az első negyedévben az egy évvel korábbit.

Az engedményezés sok munkával és alacsony megtérüléssel jár. Az engedményezett követelések fejében kapott ellenérték fokozatosan csökken, jelenleg az engedményezett tőkekövetelés 1 százaléka. A problémákon az APEH szerint az sem változtat, hogy a második félévben már pályázati úton történik az engedményezés.

Rovatok