Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan nőhet a hiány

2010. május 29., szombat 18:26 | tizenhárom éve frissítve

Brutális hiánynövekedéssel számol a leköszönő Pénzügyminisztérium a magyar államháztartás esetében abban a dokumentumban, amelyet a hétfői átadás átvételre készítettek az új kormány számára - tudta meg a Napi Gazdaság. A hiány a lap birtokába került dokumentum szerint a költségvetésben tervezett 3,8 százalék helyett 6,5 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) esetében.

Az adónemeknél elmaradó bevételek, illetve az állami tulajdonban lévő cégek kiadásai miatt szalad el a hiány a napokban elkészített dokumentum szerint, amely a költségvetésben rögzített 987 milliárd forint hiány helyett 1358 milliárd forinttal számol - áll a Napi Gazdaság birtokába jutott dokumentumban. Emellett további 190 milliárd forint kockázat máris látszik, illetve az állami tulajdonú cégek esetében további 187 milliárd forintra lesz szükség, aminek következtében a hiány a GDP százalékában 6,5 százalék lehet, szemben a korábbi 3,8 százalékkal, írja a lap.

Oszkó Péter ugyanakkor cáfol, a leköszönő pénzügyminiszter szerint minden bizonnyal hamisítvány az az anyag, amire a Napi hivatkozik - reagált lapunknak Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az átadási anyagok nyilvánosak, azok megtekinthetőek a PM honlapján - az ott olvasható adatokkal adja át hétfőn a Pénzügyminisztérium vezetőse a Orbán-kormánynak az ügyeket - tette hozzá a leköszönő pénzügyminiszter. Oszkó újfent megerősítette, hogy kellő politikai elszántsággal az idénre tervezett 3,8 százalékos államháztartartási hiánycél teljesíthető.

A dokumentum szerint a bevételi oldalon a társasági adó esetében 67 milliárd forinttal lehet kevesebb a bevétel, míg a személyi jövedelemadónál 41 milliárd forint eshet ki. A jövedéki adónál 58 milliárd forint, az illetékeknél 40 milliárd forint a kiesett összeg, amit még további 10 milliárddal told meg a regisztrációs adó 10 milliárdos hiánya.

A kiadási oldalon viszont a MÁV esetében 22 milliárd forinttal több pénzzel számolnak, illetve az önkormányzatoknak is 90 milliárd forint pluszt kell majd adni az Út a Munkához Program túlfutása miatt.

Emellett a Malév és a Malév Vagyonkezelő Kft. esetében az állami kezeségvállalás 24 milliárd forint többlet kiadással jár, míg a MÁV-nál számolnak a a 2009 végi 225 milliárd forintos adóságállomány 148 milliárd forintjával, amire az állam kezességet vállalt. A BKV esetében ugyanúgy az adósság állami része 15 milliárd forintot tesz ki a teljes 60 milliárdból.

Két tétel viszont javítja az államháztartás helyzetét, egyrészt az állami magánnyugdíjpénztári visszalépők 63 milliárd forinttal, míg az alacsonyabb kamatteher szintén 63 milliárd forinttal javít a költségvetésen.

Így a 239 milliárd forintos költségvetési tartalék nem elégséges a deficit növekedésének a megfékezésére - áll a dokumentumban.

Rovatok