Index Vakbarát Hírportál

Napi 23 közbeszerzést hozott a múlt év

2010. június 8., kedd 07:48

Az OTF Fővállalkozó Zrt. közel 79 milliárd forinttal utcahosszal vezeti a tavalyi nyertesek érték szerinti toplistáját – derül ki a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. elemzéséből, amit a 2009-es közbeszerzésekről készített. Második az OMV, harmadik az útépítéssel foglalkozó Colas-csoport. A legnagyobb értékben a NIF írt ki tendereket.

Az első egyetlen eljárással – amelyet az FGSZ Földgázszállító Zrt. a Városföld–Drávaszerda-hely közötti földgázszállító vezeték és kapcsolódó létesítmények tervezésére és kivitelezésére hirdetett meg – került az élre – írja a Világgazdaság. Ilyen még nem fordult elő – mondta a lap érdeklődésére Tunyogi László, a Hírbörze ügyvezető igazgatója.

Nem volt még olyan év, amikor egyetlen eljárással vezette volna valamelyik nyertes a toplistát. Például egy évvel korábban a Mol Nyrt. 15 eljárással, de még így is kétmilliárddal kevesebbel került az első helyre.

Az ajánlatkérők tavalyi érték szerinti toplistáját a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. vezeti, 179 milliárd forinttal, a sztráda-, út- és vasútfejlesztő NIF összesen 145 eljárást írt ki. Második a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, harmadik pedig a BKV.

Míg 2008-ban 4988, addig tavaly már 8534 eljárást írta ki, 751 milliárd forintról 944 milliárdra nőtt a nyílt tenderek értéke, és a 2008-as 2898-cal szemben  tavaly 4475-en nyertek tendert. Az öröm azonban a szakember szerint még korai lenne. A számokat a gyakran túlszabályozott hazai közbeszerzési törvény „kozmetikázza” szebbre a valóságnál.

Az eljárások számának növekedése mellett ugyanakkor negatív változás, hogy a tenderek 17,8 százaléka eredménytelenül zárult, részben azért, mert az elmúlt évtől kötelező lett eredménytelennek nyilvánítani minden olyan eljárást, ahol csupán egyetlen érvényes ajánlat maradt az értékelés után. Márpedig közismert, hogy sokszor a potenciális nyertes után következő ajánlattevők szándékosan nem pótolták a hiányosságaikat, inkább „bedöntötték” az egész beszerzést.

Rovatok