Index Vakbarát Hírportál

Hideg a szeptember, de nem fűtünk

2010. szeptember 17., péntek 07:49

Augusztusban a hazai gázfogyasztás átlagosan 13,3 millió köbméter volt naponta - ez a szám szeptember elején harmadával, 17,7 millióra emelkedett, de meg sem közelíti a fűtési szezon számait.

A szokásosnál csapadékosabb, hűvösebb augusztus végi és szeptemberi elejei időjárás egy-két héttel korábbra hozta az áramfogyasztási igény emelkedését. Augusztusban 1,02 százalékos áramfogyasztási többletigény volt a 2009-es bázishoz képest, az akkori 3347 gigawattóra helyett 3415,7 gigawattóra - mondta a Napi Gazdaságnak Tari Gábor, a Mavir Zrt. vezérigazgatója.

Az emelkedés oka elsősorban a természetes megvilágítottság csökkenése, de az elektromos fűtőberendezések használata is hozzájárult a változáshoz. Az áramfogyasztás jelentősebb növekedésre szeptember végén és október elején lehet számítani, az átlaghőmérséklet 11-15 Celsius-fokra csökkenésével

A legalacsonyabb augusztusi napi fogyasztás 10,3 millió köbméter volt, a legmagasabb szeptemberi pedig 20,6 millió. Augusztus utolsó napjaiban mutatkozott a legnagyobb különbség: 27-én közel 23 fokos napi középhőmérséklet mellett 15,2, augusztus utolsó napján pedig - 12 fok alatti átlag mellett - 17,5 millió köbméter gáz fogyott naponta. (Összehasonlításként: egy átlagos téli napon mintegy 70 millió köbméter gázt használ fel az ország.)

A többség kivár

A szeptemberi néhány alacsonyabb átlaghőmérsékletű napon a főváros napi gázfogyasztásában érdemi változás nem történt. A lakossági, a kommunális és az ipari célú gázfelhasználás naponta 2-2,5 millió köbméter között változott - mondta lapunknak Csallóközi Zoltán, a Főgáz Földgázelosztási Kft. hálózati igazgatója.

Nem számolt be jelentősebb változásról a napi átlagos földgázfogyasztásban az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. sem, augusztus 30-31-én, illetve szeptember 1-jén körülbelül 10 százalékkal volt nagyobb a fogyasztás az előző öt év azonos időszakának átlagánál.

Nem kérték tömegesen a Főtáv Zrt. fogyasztói sem a fűtés beindítását - tudta meg a lap Balog Róbert szóvivőtől. Szeptember hatodikán még mindössze öt-, 13-án ugyanakkor már tizenháromezer lakásban fűtött a társaság, ám a hét eleji enyhébb idő beköszöntével folyamatosan csökken ez a szám - tette hozzá Balog.

Melegednek az óvodások

A közületi fogyasztók közül az óvodák és az iskolák nagy részében megy a fűtés, ezek azonban összesen csak mintegy 15 ezer lakásnak megfelelő mennyiséget jelentenek.

A 13 ezres szám a Főtáv által ellátott 240 ezer lakásnak csak alig több mint 5 százalékát jelentette, a közületi fogyasztókkal együtt is alig 10 százalékos az arány. A két időpont között a kiadott hőmennyiség csupán 154 gigajoule-lal, 9995-re emelkedett.

Rovatok