Index Vakbarát Hírportál

Tudatosabban hasznájuk a bankkártyát

2010. szeptember 23., csütörtök 09:29

Jól működik a magyarországi bankkártyapiac - állítja a MasterCard Europe regionális vezetője. Miközben a hitelkártyák száma csökkent, egyre többen vásárolnak betéti kártyával, az ATM használók száma pedig csökkent.

Bár a Magyar Nemzeti Bank a bankkártyák számának csökkenéséről számolt be, a hazai kártyapiac egészséges és megfelelően működik - állítja Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális vezetője.

A jegybank 2010. első félévre vonatkozó jelentése szerint a hitelkártyák száma 20 százalékkal csökkent. „Ez elsősorban a piac öntisztító mechanizmusával magyarázható” - mondja Gauder Milán.

Kiemelte, hogy bár megfigyelhető volt, hogy a kártyabirtokosok visszaadták az eddig kevésbé használt, másodlagos kártyáikat, de az elsődleges kártyákat megtartották. Sőt a lakosság bankkártyás költésének mértéke mintegy 7 százalékos növekedést is mutatott, ami egyértelműen alátámasztja, hogy a kedvelt kártyatermékeket - így a mobil, a benzin és a repülési társmárka kártyákat - nemcsak megtartották, de gyakrabban is használták, mint azelőtt.

A tudatos kártyahasználat egyértelmű jele mindemellett, hogy míg a legtöbb helyen díjmentes bankkártyás vásárlások száma nőtt, a költségesebb készpénzfelvételek száma tovább csökkent.

Az MNB jelentése azt is kimutatta, hogy 2009. és 2010. június 31. között a betéti kártyák száma 6,7 millióról 6,9 millióra nőtt.

Rovatok