Index Vakbarát Hírportál

Nem kap dícséretet a kormánytól Bajnai

2010. október 19., kedd 18:14

Mégsem hagyta meg eredeti formájában a zárszámadási törvényt a kormány. A Bajnaiék munkáját is elismerő szövegbe végül belekerültek az elmarasztaló szavak is. A volt miniszterelnök szerint a kisszerű módosítás rombolja a hazánk iránti nemzetközi bizalmat.

"A 2009. évben folytatott költségvetési gazdálkodás számos ponton megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket és indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását" - a kormány ezzel a mondattal bővítette a tegnap elfogadott zárszámadási törvény normaszövegét.

Mint azt az Index megírta: a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter aláírásával a parlamet elé került zárszámadás általános indoklásában a kormány Bajnaiék munkáját méltatta. Elismerőleg nyilatkozott az elért eredményekről, dícsérte az "Út a munkához" programot, és az IMF-hitelt.

Az iromány a bizottsági üléseken és a törvény parlamenti vitáján is kisebb botrányt okozott: a fideszes felszólalók ugyanis feltehetőleg nem olvasták a törvényjavaslatot, így továbbra is "trükkök százairól" beszéltek, míg maga a szöveg nem erről szólt.

Bathónak mennie kellett

Hogy az általános indoklás előző kormányt méltató része hogyan mehetett keresztül az apparátuson nem tudni, a bakinak mindenesetre utólag megtalálták a felelősét: az Index értesülései szerint Bathó Ferenc költségvetési helyettes államtitkárnak többek között ezért kellett távoznia a minisztériumból.

Az indoklást azonban utólag a kormány már nem változtatthatta meg, így kénytelenek voltak magához a normaszöveghez hozzányúlni és beletenni az előző kormányt elmarasztaló néhány mondatot. A gazdasági bizottság által beadott módosító indoklása szerint "a Gyurcsány-Bajnai kormányok megszorításokat alkalmazva próbálták a 2009. évi költségvetési hiányt megfelelő szinten tartani, de nem volt hozzá költségvetés-politikai koncepciójuk. Kormányzati kapkodások, átgondolatlan, sok esetben az államháztartási törvényben rögzített elveket megsértő intézkedések, az adórendszer folyamatos módosításai, a költségvetési számok többszöri korrekcióját eredményezték."

Fideszesek sem támogatták

A kiegészítést - amely ilyenformán ellentmondásossá teszi a törvényt és az általános indoklást - egyébként nemcsak a teljes ellenzék, de tizenhat fideszes képviselő sem támogatta, ennek ellenére keresztül ment a parlamenten, ahogyan tegnap aztán a végső törvény is.

Bajnai titkárságának közleménye szerint a tegnap elfogadott törvény normaszövege, a Fidesz által benyújtott módosítást követően, hazugságra épül, rombolja hazánk iránti nemzetközi bizalmat és a kormány tekintélyét.

"Komolytalan és nevetséges az, hogy a kormánypárt a kormány által megtárgyalt, és az irányítása alatt álló szakminisztérium szakmunkájával elkészített törvényjavaslaton kisszerű politikai érdekei miatt hajt végre politikai erőszakot" - írják.

Rovatok