Index Vakbarát Hírportál

Nem emelkedik a távhő ára Budapesten

2010. november 17., szerda 12:27

A fővárosi távhődíjak változása a lakossági felhasználókat nem érinti, a hatósági árnál 12-17 százalékkal alacsonyabb, befagyasztott hődíjár decemberben is megmarad.

A Főtáv közzétette a 2010. III. negyedévi energia-beszerzési költségek alapján számított, 2010. december 1-jétől érvényes új távhőszolgáltatási hődíjakat.

A lakossági  távhődíjak nem változnak, mivel a Fővárosi Közgyűlés a lakosság hődíjait Tarlós István és további négy fővárosi képviselő javaslatára még augusztusban befagyasztotta. A hatóságinál 12-17 százalékkal alacsonyabb hődíjárak pedig decemberben is megmaradnak.

A Főtáv közleménye szerint a távhő a fővárosban - szerződéstől függően - továbbra is 2858-4450 forint/GJ-ba kerül, a moratórium fenntartása egy átlagos lakossági fogyasztó esetében az év végéig mintegy 5-8 ezer forint megtakarítást jelent a hődíjban. A moratórium a távhődíjak felülvizsgálatának befejezéséig tart.

Múlt héten írtunk arról, hogy az új árképletről szóló egyeztetés a kormány és a szolgáltatók között a végéhez közeledik. Orbán Viktor kijelentette: nem biztos, hogy 2011-ben is tartható lesz a lakossági energiaárakra vonatkozó moratórium.

Bencsik János, energiaügyi államtitkár már úgy fogalmazott, hogy 2011-et tekintve szükségesnek tartják gázáremelést. Völner Pál egy nappal később kijelentette: a válságadó is egyfajta költségelem, így azt az árképzésnél figyelembe kell majd venni. A távhőellátás tüzelőanyag-felhasználásában meghatározó szerepe van a földgáznak, így a gázárak emelkedése a kihathat a távhő árára is.

A távhőszolgáltatók által alkalmazandó díjakat az önkormányzatok képviselő testülete határozza meg önkormányzati rendeletben. Az egyes települések díjai esetenként nagymértékben eltérnek egymástól.

Rovatok