Index Vakbarát Hírportál

Óriáscégek tiltakoznak a kormány adólépései miatt

2010. december 15., szerda 22:54

Egy 15 céget magában foglaló csoport, köztük vezető német és osztrák energiavállalatok, közös levelet intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben kifejezi aggodalmát az EU soros elnökségét januártól ellátó Magyarország bizonyos válságkezelési lépései miatt.

A Reuters által szerdán megszerzett levelet olyan cégek vezetői írták alá, mint az Aegon NV, az Allianz SE, az ING Group NV, az RWE AG, az EnBW AG, az E.ON AG, a Deutsche Telekom AG, és az OMV AG.

"A magyar kormány legutóbbi döntéseiben azt látjuk, hogy hajlandóság mutatkozik bizonyos szektorok, és különösképpen külföldi társaságok felhasználására a költségvetés kiegyensúlyozása érdekében. Ez kárt okoz a beruházásoknak, kárt okoz az európai belső piac iránti magyar elkötelezettség hitelének" - áll a levélben.

A Reuters jelentése szerint a levél bírálta Magyarország új, ad hoc-nak minősített, és a gazdaság különböző szegmenseit érintő adóintézkedéseit.

"Tisztában vagyunk a magyarországi különleges helyzettel, s megértjük hogy az Orbán-kormánynak nagy erőfeszítéseket kell tennie a takarékoskodás érdekében. Ugyanakkor nem tudjuk elfogadni, hogy az új intézkedések elsősorban olyan szektorokat érintenek, amelyek üzletágai csak korlátozott mértékben képesek reagálni, például helyhez kötött infrastruktúrájuk miatt".

Rovatok