Index Vakbarát Hírportál

Akadozik a nyugdíjnyilatkozatok leadása külföldön

2011. január 10., hétfő 16:03 | aznap frissítve

Nem megy gördülékenyen a külhoni pénztárválasztás. Olvasóink jelezték, aki nem felel meg a szigorú törvényi kritériumoknak, annak nem fogadják el a nyilatkozatát a követségeken.

A külképviseleteken nem fogadják el a magánpénztári maradásról szóló nyilatkozatokat, illetve nem mindenkiét – jelezte több olvasónk. Úgy tudjuk, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is futottak be ezzel kapcsolatos panaszok, de a lehetséges megoldásról egyelőre nem kaptunk tájékoztatást.

A probléma, amivel többen is szembesülnek, a következő. A nyilatkozattételhez szükséges a személyes megjelenés, erre viszont nyilvánvalóan nincs lehetősége annak, aki külföldön él vagy átmenetileg kölföldön tartózkodik. A nyugdíjtörvény az érintetteknek lehetőséget ad arra, hogy a nyilatkozatokat (szintén személyesen) leadják a külképviseleteken.

A törvény szövege azonban korlázozza azt a kört, akik ténylegesen lehetőséget kapnak a leadásra. A szöveg szerint a tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítõ vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozhat, a tartózkodás jogcímét pedig igazolni kell, amit úgy tűnik, hogy szigorúan is vesznek. Emiatt azoknak, akiknek külföldön csak ideiglenes munkái vannak vagy munkanélküliek, netán kismamák, azokat a követségek elküldik, mivel ez a kör nem tud felmutatni munkáltatói, iskolai vagy kiküldetésről szóló igazolást.

Haza kell repülni?

Egyik olvasónknak pont a fenti kitételekkel gyűlt meg a baja. Elég durva kirekesztésbe botlottunk, a párom is így járt – kezdődik levele. "Hiába az itteni taj kártya (NI number), a lakcímigazolás (proof of address), bármi, ami bizonyítja, hogy itt élünk, a követségen nem fogadják el, csak a fentieket. A vicces, hogy a brit hivatalok ezt mind elfogadják.

Sajnos a párom elutasították, neki ugyanis nincs munkája, így nem tudta a szükséges papírt felmutatni, holott életvitelszerűen itt élünk, tartósan itt tartózkodunk. Ő éppen megteheti, hogy fapadossal olcsón hazaugorjon, de aki a tengerentúlon él, az mit csináljon?"

Egy másik olvasónk hasonló élményekkel gazdagodott. "A cég amelyiknek dolgozom Magyarországról egy külföldi állomásra helyezett át ideiglenesen, így a családommal együtt kiköltöztünk pár évre. Jelentkeztem az itteni külképviseleten hogy nyilatkozatot tehessen a feleségem és én is.

Részemről minden rendben ment, tartózkodási és munkavállalási engedély, munkaszerződés és munkáltatói igazolásra van szükség (ez sem kevés), azonban kiderült, hogy a feleségem nem tehet nyilatkozatot, mivel ő nem a törvényben felsorolt jogcímeken tartózkodik itt. Azt is megtudtam a követségen dolgozóktól, hogy számos esetben ezért nem fogadták el a nyilatkozattételt."

Még mindig nincs rendelet

Az eredeti törvénytervezetben egyébként szerepelt egy mondat, ami a december 21-i közlönyben megjelent végleges törvényből kimaradt. Eszerint "a nyilatkozattételre vonatkozó részletes eljárási szabályokat a kormány rendeletben állapítja meg".

Ugyan a kormányt rendeletalkotásra felhatalmazó kitétel a véglegesnek szánt dokumetnum legvégére bekerült, ott azonban nincs külön megemlítve, hogy a rendeletalkotásnak a végrehajtásra vonatkozó részletszebályokra is ki kell térniük. (Arról nem is beszélve, hogy a részletszabályokat már rég kellett volna tisztázni, hiszen lassan az átlépési időszak félidejénél tartunk.) A nyilatkozatok leadására már csak 16 nap maradt.

Rovatok