Index Vakbarát Hírportál

Romániából indul a magyar benzinbojkott?

2011. január 13., csütörtök 21:24

A benzinkutak háromnapos bojkottjára szólít fel egy interneten terjedő levél. A benzinár drágulása ellen agitáló röpirat szerzője a milliárdos kőolajipari cégeket és az államot tanítaná móresre. A felhívást egyre több magyar autós küldi tovább, hogy "eljusson az egész országnak". Csakhogy azt eredetileg Romániának címezték.

Blogokon, fórumokon, közösségi oldalakon vírusszerűen terjed a benzinkutak bojkottjára felhívó üzenet: “január 17, 18 és 19-én fogjunk össze, lássák meg a milliárdos kőolajipari cégek és az állam, hogy milyen, amikor pénzt vesztenek. Emlékezzetek 1989. december 21-22-re, amikor hasonló módon cselekedtünk, és meg lett az eredménye.”

Forradalmi nosztalgia

A drága benzint megelégelő, a levelet továbbító magyarországi sofőrök pedig emlékeznek is, de rosszul: a felhívásról hírt adó fórumokon és cikkekben újabb taxisblokádot emlegetnek, nosztalgiáznak a demokratikus Magyarország növekvő benzinárak miatt kirobbant első igazi nagy tömegtüntetésén.

Csakhogy az nem 89 decemberében volt, Magyarországon az említett napokon semmilyen hasonló összefogás nem történt, ha csak a Független Kisgazdapárt múzeumkerti karácsonyfa állítását nem tekintjük annak.

A levélnek annyi köze van Magyarországhoz, hogy magyarul írták. Erdélyből származik, és 1989. decemberére emlékeztetnek benne, amikor Románia lakossága az utcára vonulva megdöntötte a kommunista rezsim hatalmát. Ezt idézik most fel a szomszédos országban, ahol az üzemanyagárak több mint 25 százalékkal ugrottak meg egy év alatt. Az utóbbi hetekben a benzin literje 5 - 5,50 lej, a dízelolaj literje 5 - 5,30 lej körül alakul típustól függően. (Egy lej 65 forint, így a benzin ára Romániában 325-355, a dízelé 325-340 forint körül van.) Bukaresten, Nagyszebenben, Bákóban, Vajdahunyadon és Déván is bojkottálták a benzinkutakat az autósok, a Független Taxisok Szövetsége pedig országos felhívásban kérte, hogy tagjaik január 13-án ne tankoljanak.

Csak a szocik dudáltak

Drágább a benzin, de kisebb az ellenállás Magyarországon. Nálunk jelenleg átlagosan 364 forintba kerül egy liter, gázolajat pedig 354 forintért tankolhatunk. Magyarországon tiltakozó felhívással eddig csak az MSZP próbálkozott még decemberben, a párt a kormányzati közöny ellen egy nagy közös dudálásra szólította fel az autósokat, “a tiltakozás hangja hátha eljut végre a miniszterelnök dolgozószobájába is”.

Az akciók egyébként mindkét országban süket fülekre találtak, az üzemanyag ára ugyanis elsősorban a dollár árfolyamának és az olajár változásának a függvénye, és most mindkettő az égbe szökött, a kormány legfeljebb a benzin adótartalmát tudná csökkenteni.

A jövedéki adó azonban már így sem számít soknak: Litvánia, Ciprus és Észtország mellett Magyarország és Románia is Európa sereghajtói közé tartozik, legfeljebb a 25 százalékos forgalmi adót lehetne mérsékelni. Nagy Anna kormányszóvivő ezzel kapcsolatban azonban már elmondta: a bejelentetteken túl nincs napirenden újabb adóváltozás.

 

Kiolthatja egymást a két forradalom?

A vírusként terjedő magyar nyelvű szöveg mindkét országban tiltakozó akciót válthat ki, már csak arra kell ügyelni, hogy ha a román és magyar autósok engednek a felhívásnak és a három nap alatt külföldön tankolnak, azt ne egymásnál tegyék.

A felhívás szövege:

BENZINKUTAK ELLENI KAMPÁNY

Január 17, 18 és 19-én fogjunk össze és lássák meg a MILLIÁRDOS kőolaj-ipari cégek és az állam, hogy milyen, amikor pénzt vesztenek.

A következő a recept, hogy CSÖKKENJEN az üzemanyagok ára:

SENKI NE VEGYEN HASZNÁLATBA EGYETLEN BENZINKUTAT SEM – JANUÁR 17,18 és 19-én.

Járjunk buszokkal, biciklivel, gyalog vagy az említett három nap előtt
tankoljunk.

Emlékezzetek 1989 December 21, 22-re, amikor hasonló módon
cselekedtünk, és meg lett az eredménye.
KÜLDD TOVÁBB EZT AZ ÜZENETET, HOGY JUSSON EL AZ EGÉSZ ORSZÁGNAK

Próbáljuk meg!
Veszíteni nem fogunk!
A fuvarozók is lehetőség szerint ezen a 3 napon külföldön tankoljanak, ha van rá lehetőség, ők ugyanis a legnagyobb felhasználók, ezzel a legfőbb befizetők, és legjobban kiszolgáltatottak!
 

Rovatok