Index Vakbarát Hírportál

Százmilliók úsztak el a Jógazda-csőddel

2011. január 19., szerda 07:19

Tizenhárom önkormányzat 59 millió forintot, három hitelintézet pedig 252 milliót veszített a Jógazda takarékszövetkezet csődjén. Azért nem kaphatják vissza a pénzüket, mert rájuk nem vonatkozik az Országos Betétbiztosítás Alap kártalanítása. Ahogy arra a csaknem kétszáz betétesre sem, akik átlag 234 ezer forintjukat túl régen helyezték el a takarékszövetkezetnél.

Bár eredetileg a felügyeleti engedély visszavonását követően a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárnak kellett volna felmérnie a társaságnál kezelt betétállományt, ez a munka végül a kártalanítást végző Országos Betétbiztosítási Alapra (OBA) hárult, írja a Napi Gazdaság. Mint azt Tóth István kommunikációs vezető elmondta, a hitelintézeti ügyféladatok feldolgozása során megállapították, hogy összesen 5457 biztosított és kártalanításra jogosult betétes volt a felügyeleti intézkedéskor a szövetkezetnél, akiknek az OBA kártalanítás címén (tőke- és kamatjuttatásként) 8,5 milliárd forintot fizet majd ki a jogszabályban foglaltak szerint - betartva ezzel a rendelkezésre álló húsz munkanapos kifizetési időszakot.

A kártérítésben részesülők közül több magánszemély követelését az OBA a vállalkozókhoz sorolta, így lett a 891 biztosított kifizetésből az utalási listán 1119 a vállalkozások száma, míg a magánszemélyeknél a 4546 bejelentkezett számát az is csökkentette, hogy azoknak, akiknek 500 forint alatti a követelése, nem fizethet az OBA - ezzel 84 ezer forintot spórolt a szervezet -, megint mások ugyanakkor - bár bejelentkeztek - lemondtak a kártérítésről. Ugyancsak talonban marad 13,5 millió forintnyi nem azonosítható betét.

Ezenkívül az OBA 186 betétesnek 43,5 millió forintot azért nem fizethet ki, mert pénzüket még azt megelőzően helyezték el a Jógazdánál, mielőtt az OBA-biztosítás hatályba lépett volna. A magánszemélyek természetesen a kamatadó levonása utáni nettó összeget kapják, az OBA a NAV felé 24 millió forint adófizetést teljesít.

Tóth István elmondta: összesen 19 olyan betétet találtak, amelyen a követelés meghaladja a 100 ezer eurós betétbiztosítási összeghatárt - tulajdonosaik ezzel 350 millió forintnak mondhatnak búcsút. A legnagyobb betételhelyező magánszemély 90 millió forintot, a legnagyobb betételhelyező vállalkozás 59 millió forintot sirathat.

Mint ismert, az OBA-kártalanítás nem terjed ki az önkormányzatokra, így 13 település összesen 59 millió forintnak ütheti bottal a nyomát, míg a takarékszövetkezetnél betétet fenntartó három hitelintézet 252 millió forintot bukott a balul sikerült partnerválasztáson. Ugyancsak nem fizetheti ki az alap a vezető tisztviselők és az 5 százaléknál nagyobb tulajdonosok és családtagjaik betétei után járó kártalanítást.

Rovatok